Με το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Η προσφορά αίματος είναι μία πράξη αλληλεγγύης – Γίνε μέλος της προσπάθειας και σώσε ζωές» εορτάζεται φέτος στις 14 Ιουνίου 2022, η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Σκοπός του μηνύματος, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, είναι η ανάδειξη του ρόλου της εθελοντικής αιμοδοσίας στη διάσωση ζωών και στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη αποτελεί ευκαιρία ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανάγκη της αύξησης της χρηματοδότησης και της αναβάθμισης των συστημάτων αιμοδοσίας, με σκοπό την αύξηση της συλλογής αίματος από εθελοντές, μη αμειβόμενους αιμοδότες.

Η συμβολή του ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συμβάλλει στην προσπάθεια εξασφάλισης επαρκών αποθεμάτων αίματος στη χώρα με αιμοδοσίες που οργανώνονται δυο φορές το χρόνο και μέσω των επιστημονικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων του Συντονιστικού Κέντρου Επαγρύπνησης για το Αίμα και Επιτήρησης των Μεταγγίσεων συμμετέχοντας στην εκστρατεία ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία του προγράμματος «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ με εταίρους το ΕΚΕΑ, την Περιφέρεια Αττικής και την ΠΟΣΕΑ.

Oι στόχοι της φετινής καμπάνιας 

να ευχαριστήσει τους αιμοδότες σε όλο τον κόσμο και να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω το κοινό σχετικά με την ανάγκη της τακτικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίαςνα τονίσει την ανάγκη για προσφορά αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με σκοπό την επάρκειά του και την καθολική και έγκαιρη κάλυψη των αναγκών για μεταγγίσεις αίματοςνα αναγνωρίσει και να προάγει την αξία της εθελοντικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας στοχεύοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα αιμοδοσίας, που χαρακτηρίζεται από ευρεία και ενεργό συμμετοχή του πληθυσμού, είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα, τόσο κατά τις ειρηνικές περιόδους, όσο και κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Η διαθεσιμότητα του αίματος και των προϊόντων του είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση:

γυναικών με αιμορραγία λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης και του τοκετούασθενών με αιματολογικά νοσήματα, κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες, όπως η μεσογειακή αναιμία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία και ανοσιακή ανεπάρκειατραυματιών, καθώς και ασθενών που υποβάλλονται σε ιατρικές και χειρουργικές επεμβάσεις.Η ανάγκη για αίμα είναι καθολική αλλά η πρόσβαση σε αυτό για όλους εκείνους που το χρειάζονται δεν είναι. Οι ελλείψεις αίματος είναι ιδιαίτερα μεγάλες στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

ValueNews.gr

Το άρθρο Παγκόσμια Ημέρα εθελοντή αιμοδότη| Η συμβολή του ΕΟΔΥ εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.