Διακόπτονται για μία εβδομάδα οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου από τη Gazprom προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διακοπή θα γίνει από αύριο 21 Ιουνίου μέχρι και τις 27 Ιουνίου, λόγω της ετήσιας προγραμματισμένης συντήρησης του αγωγού Turk Stream, μέσω του οποίου τροφοδοτείται η χώρα μας.

Η διακοπή της ροής, σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, δεν αναμένεται να επηρεάσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, καθώς συνεχίζεται η τροφοδοσία της με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), αλλά και μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού, ενώ υπάρχουν -όπως αναφέρεται- υψηλά αποθέματα.

Σημειώνεται ότι το «πάγωμα» των μεταφορών μέσω του αγωγού Turk Stream για μία εβδομάδα είχε γίνει γνωστό τις τελευταίες ώρες, προκαλώντας συναγερμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς την ίδια ώρα υπάρχει και τεχνικό πρόβλημα στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος προμηθεύει τη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ο αγωγός Nord Stream 1 πρόκειται να αναστείλει τη λειτουργία του την περίοδο 11 έως 21 Ιουλίου προκειμένου να γίνουν έργα συντήρησης.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η Ρωσία μείωσε σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο τη ροή φυσικού αερίου προς τη Γαλλία και τη Γερμανία (η πρώτη προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του από τη δεύτερη), επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα στον αγωγό Nord Stream 1. Παράλληλα, οι παραδόσεις προς Ιταλία και Σλοβακία ήταν μειωμένες κατά το ήμισυ.

Ως επακόλουθο αυτών των εξελίκεων, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν μέσα στην εβδομάδα ιλιγγιώδες άλμα κατά 60%, το μεγαλύτερο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ήδη, Βερολίνο και Ρώμη ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα, με το πρώτο να κάνει επιστροφή προς τον άνθρακα και τη δεύτερη να ετοιμάζει σχέδιο αποθήκευσης ενόψει του χειμώνα.

Φόβοι για δύσκολο χειμώνα

Την ίδια στιγμή, η Wood Mackenzie έσπευσε να προειδοποιήσει πως αν η Μόσχα διακόψει πλήρως την παροχή προμηθειών αερίου μέσω του Nord Stream 1, η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθόλου αποθέματα φυσικού αερίου και μάλιστα όταν θα κορυφώνεται η χειμερινή ζήτηση. 

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του Bloomberg που επισημαίνει πως αν κλείσει εντελώς ο αγωγός Nord Stream 1 που καταλήγει στη Γερμανία, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν συμφωνήσει μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο. 

Σύμφωνα δε με τον Μάσιμο Ντι Οντοάρντο, τον αντιπρόεδρο της Wood Mackenzie και υπεύθυνο για θέματα ερευνών στον τομέα του φυσικού αερίου, την 1η Νοεμβρίου, όταν η πληρότητα στους ταμιευτήρες της Ευρώπης θα έπρεπε να ανέρχεται τουλάχιστον στο 80%, με αυτά τα δεδομένα δεν θα υπερβαίνει το 59%

Ο ίδιος υπογραμμίζει, έτσι, ότι «ακόμη κι αν ληφθούν αντίμετρα, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τη διανομή αερίου με κάποιου είδους δελτίο». Τονίζει, πάντως, πως αν ο αγωγός επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία, τότε είναι εφικτό να έχουν γεμίσει οι ταμιευτήρες έως και κατά 80% την 1η Νοεμβρίου ακόμη και αν παραταθεί η αναστολή στη λειτουργία του Freeport LNG, ενός από τους σημαντικότερους κόμβους υγροποιημένου αερίου στις ΗΠΑ.

Το άρθρο “Παγώνουν” οι ροές φυσικού αερίου από την Ρωσία και στην Ελλάδα εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.