Η επόμενη ημέρα μετά τη φωτιά στην Πεντέλη η οποία αντιμετωπίστηκε μετά από περισσότερες από 20 ώρες κατά τις οποίες οι φλόγες έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμά τους προβλέπεται ζοφερή για τους κατοίκους της περιοχής καθώς εκτός από την αποκατάσταση των ζημιών στις περιουσίες τους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον αυξημένο κίνδυνο για πλημμύρες και κατολισθήσεις που φέρνει η αποψίλωση του εδάφους.
«Δυστυχώς μετά και τις φωτιές των προηγούμενων ετών, καίγονται οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου στην Αττική. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσέγγιση για το τι πρέπει να γίνει. Έχουμε να κάνουμε με το αττικό περιβάλλον και χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη για το πώς θα το προστατεύσουμε. Θα πρέπει επίσης να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για την προστασία του εδάφους, του υπεδάφους αλλά και της πανίδας αλλά πρώτα πρέπει να γίνει αποτίμηση του προβλήματος» έλεγε χθες, Τετάρτη, ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ακόμα πιο ανησυχητικός ως προς τις εκτιμήσεις του για τον κίνδυνο από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στις περιοχές που κάηκαν από τη φωτιά στην Πεντέλη ο ειδικός σε θέματα καταστροφών στο Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Διακάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, που μίλησε στα ΝΕΑ, ο κίνδυνος για πλημμύρες στις πυρόπληκτες περιοχές της Πεντέλης είναι από τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερος μετά από μια ισχυρή βροχόπτωση.
Ο κίνδυνος για κατολισθήσεις, δε, είναι έως και έξι φορές μεγαλύτερος για τις ίδιες περιοχές.
Όπως υπενθύμισε ο ειδικός επί των φυσικών καταστροφών, κάτι τέτοιο συνέβη και στην Κινέτα μετά τη φωτιά του Ιουλίου του 2018. Ενάμιση χρόνο μετά, τον Νοέμβριο του 2019 η πρώτη ισχυρή καταιγίδα προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα που κατέστρεψαν το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης.
Το άρθρο Πεντέλη | Κίνδυνος για πλημμύρες μετά τον πύρινο όλεθρο εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.