Η Ουκρανία κατηγόρησε τον Πούτιν ότι με την επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού «έφτυσε κατά πρόσωπο» τον ΟΗΕ και την Τουρκία.

Το Κίεβο προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα φέρει ακέραια την ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας για τις εξαγωγές των σιτηρών και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία να πιέσουν την Ρωσία ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για την ασφαλή λειτουργία των θαλάσσιων διαδρόμων για την εξαγωγή των σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών

Καταδίκη της επίθεσης από τον ΟΗΕ

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ «καταδικάζει απερίφραστα» την επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού στην Ουκρανία, μεταδίδει το AFP.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταδικάζει απερίφραστα τα αναφερόμενα χτυπήματα που σημειώθηκαν σήμερα στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του Farhan Haq, προσθέτοντας ότι: «Η πλήρης εφαρμογή (της συμφωνίας) από τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Ουκρανία και την Τουρκία είναι επιτακτική».

Μπορέλ: Η απόλυτη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου

EU strongly condemns Russian missile strike on Odesa’s seaport. Striking a target crucial for grain export a day after the signature of Istanbul agreements is particularly reprehensible & again demonstrates Russia’s total disregard for international law & commitments#StopRussia

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) July 23, 2022

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατηγόρησε την Ρωσία για την πραγματοποίηση της «καταδικαστέα» πυραυλικής επίθεσης κατά του λιμανιού της Οδησσού, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

«Η επίθεση κατά κρίσιμου στόχου για την εξαγωγή των σιτηρών μία ημέρα μετά την υπογραφή των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης είναι ιδιαιτέρως καταδικαστέα και δείχνει για μία ακόμη φορά την απόλυτη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δεσμεύσεων εκ μέρους της Ρωσίας», έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο Twitter.

Μία μέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για εξαγωγή σιτηρών, η Ρωσία επιτέθηκε στην Οδησσό

Νωρίτερα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, μία ημέρα μετά την υπογραφή από την Ρωσία και την Ουκρανία της συμφωνίας για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών.

«Ο εχθρός επετέθη κατά του εμπορικού λιμανιού της Οδησσού με πυραύλους Cruise Kalibr. Δύο πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνας. Δύο έπληξαν υποδομές στο λιμάνι», διευκρίνισε η ουκρανική Επιχειρησιακή Διοίκηση του Νότιου Τομέα στο Telegram.

Πρεσβευτής ΗΠΑ στο Κίεβο: «Αποτρόπαιη» η επίθεση – Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει

Η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο δήλωσε ότι η ρωσική πυραυλική επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού είναι «αποτρόπαιη» και ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει.

«Το Κρεμλίνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί την τροφή ως όπλο. Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει», έγραψε η αμερικανίδα πρεσβευτής Μπρίτζετ Μπρινκ στο Twitter

Πηγή: iefimerida.gr

Το άρθρο Πούτιν | Με το ένα χέρι υπέγραψε την συμφωνία για τα σιτηρά και με το άλλο πάτησε την σκανδάλη, βομβαρδίζοντας την Οδησσό! εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.