Ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ανέφερε ότι ο Ερντογάν «κάτι ετοιμάζει» για την Κύπρο στις 20 Ιουλίου, που μπορεί να είναι προσάρτηση των Κατεχομένων!

Το σενάριο που επικρατεί, υποστήριξε, είναι ότι μπορεί να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχομένων, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει η πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να στείλει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως είπε, ακόμα, η αμερικναική πλευρά θα στείλει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενώ σημείωσε ότι μετά από πολλά χρόνια οι ΗΠΑ έχουν δώσει έμφαση στις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα, για πρώτη φορά θα τοποθετηθεί στους επόμενους 2-3 μήνες Αμερικανός πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία από τον κ. Μπάιντεν, άνθρωπος που εμπιστεύεται και ο γερουσιαστής κ. Μενέντεζ.

Στην περίπτωση θερμού επεισοδίου, πάντως, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να παρέμβουν στις εξελίξεις επηρεάζοντας την Τουρκία, και αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Ζεμενίδη είναι οι Τζέικ Σάλιβαν, ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας κ. Όστιν, «γιατί έχουν αυτή την ικανότητα». Το θέμα ωστόσο επανέλαβε είναι ότι «πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις σήμερα, πριν γίνει ένα θερμό επεισόδιο».

Τα σενάρια για προσάρτηση των Κατεχομένων

Σχετικά με το σενάριο της προσάρτησης των Κατεχομένων, η κυπριακή εφημερίδα philenews αναφέρει:

Σε δύο εβδομάδες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει (εάν η υγεία του το επιτρέψει) να βρεθεί στα κατεχόμενα για να γιορτάσει μαζί με το εγκάθετο καθεστώς την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Οι επισκέψεις Ερντογάν στα κατεχόμενα συνοδεύονται πάντοτε με ανακοινώσεις που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό. Αυτό που συζητείται ευρέως σε κατεχόμενα και Τουρκία είναι κατά πόσον ο Ερντογάν θα κάνει κινήσεις στο θέμα της προσάρτησης.

Η τουρκική κυβέρνηση με μια σειρά ενεργειών της έχει ήδη δώσει αρκετά δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση. Πέρα από τον πολιτικό έλεγχο που ασκεί στα κατεχόμενα η Τουρκία, το πρόσφατο πρωτόκολλο που υπέγραψε με το κατοχικό καθεστώς αποτελεί μιας μορφής οδικό χάρτη προς την προσάρτηση.

Σε δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Χαλκίν Σεσί (πηγή ΓΤΠ) εμφανίζεται το θέμα της προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία.

Η εφημερίδα επικαλείται κείμενο του Τούρκου αρθρογράφου Τζεβχερί Γκιουβέν, στο οποίο υποστηρίζει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία. 

Στο ίδιο δημοσίευμα καταγράφονται και κινήσεις που γίνονται επί του εδάφους από πλευράς Τουρκίας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για προσάρτηση. Σύμφωνα με τον Γκιουβέν, βάσει του «πρωτοκόλλου» που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος θα εγκατασταθούν 200 αστυνομικοί από την Τουρκία στα κατεχόμενα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά. Οι αστυνομικοί, σημειώνει ο Γκιουβέν, δεν θα φέρουν όπλα, καθότι στην Κύπρο δεν υπάρχει εγκληματικότητα ούτε εντάσεις, ωστόσο σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η προσάρτηση θα προκύψουν κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις και τότε θα υπάρχει ανάγκη αστυνομικής δύναμης, συμπλήρωσε.

Γι’ αυτό και η επόμενη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα σε δύο εβδομάδες θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οπόταν θα φανούν οι προθέσεις του. Γιατί εξ αρχής, όταν έγινε γνωστό ότι θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα στις 20 του Ιούλη, κανείς δεν πίστεψε ότι θα έμενε μόνο σε τελετές για έναρξη εργασιών για την ανέγερση ενός νέου «προεδρικού μεγάρου». Αντίθετα, η συζήτηση είχε να κάνει με ενδεχόμενες ανακοινώσεις που θα είχαν να κάνουν και πάλι με την Αμμόχωστο.

Στο συγκριμένο άρθρο του Γκιουβέν αναφέρεται πως οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται σε συνεννόηση με τη Βρετανία. Ο Τούρκος αρθρογράφος υποστηρίζει πως μια προσάρτηση των κατεχομένων βολεύει το Λονδίνο, που δεν θέλει να δει ολόκληρη της Κύπρο μέλος της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις επιστολές Ερσίν Τατάρ προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τα δημοσιεύματα στα κατεχόμενα αναφέρουν πως αυτές ετοιμάζονται στην Άγκυρα και μετά αποστέλλονται στο γραφείο του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χαλκίν Σεσί (άρθρο Χασάν Καχβετζίογλου/πηγή ΓΤΠ), μετά από μήνες το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας «ετοίμασε μια επιστολή την οποία παρήγγειλε ο Ερσίν Τατάρ» και με την οποία «απαντά με αντιπροτάσεις στις προτάσεις που υπέβαλε πριν από ορισμένο χρονικό διάστημα ο Αναστασιάδης».

Σημειώνεται πως η επιστολή Τατάρ «δεν λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις Αναστασιάδη» και «δεν χρησιμοποιεί την έκφραση ”μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης”». Τονίζεται δε ότι ο Τατάρ προτείνει μια «ανέφικτη συνεργασία» σε τέσσερα θέματα. Και φαίνεται, μέσα από το δημοσίευμα της Χαλκίν Σεσί, ότι ένας από τους λόγους που ακόμα δεν έφτασε η επιστολή Τατάρ προς Αναστασιάδη είναι γιατί αυτή θα ταξιδέψει μέσω Νέας Υόρκης, πριν επιστρέψει στην Κύπρο.

Τι είπε για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

«Εγώ νομίζω ότι ο κ. Μπάιντεν για να εξασφαλίσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία χρησιμοποιεί ρητορική που αρέσει στον Ερντογάν, αλλά να δούμε και ποιες είναι οι πράξεις του. Ο Αμερικανός πρόεδρος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχουν ασκήσει καθόλου πίεση στο Κογκρέσο για τα F-16, παρόλο που το συζητάνε, παρόλο που λένε ναι επίσημα», τόνισε επίσης ο Έντι Ζεμενίδης.

Καταλήγοντας ο κ. Ζεμενίδης στην άποψη ότι ο κ. Μπάιντεν, εάν ενεργούσε μόνος του, δεν θα «έδινε» την αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία «έτσι όπως θέλει ο κ. Ερντογάν», εκτίμησε ότι, πράγματι, χωρίς αλλαγή πολιτικής από την τουρκική ηγεσία, Τούρκος πρόεδρος δεν θα πάρει αυτό που επιθυμεί.

«Βλέπουμε και με την τροπολογία ότι το όριο είναι για 6 μήνες να μην κάνει παραβιάσεις, αλλά θα το κάνει; Αλλά αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πρόθυμη να συνομιλήσει με την Τουρκία και ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που αρνείται», προσέθεσε.

Το Κογκρέσο λοιπόν διαμηνύει, σύμφωνα με τον κ. Ζεμενίδη, ότι με το να αποκλείει ο πρόεδρος Ερντογάν τον διάλογο με την Ελλάδα βάζει ταυτόχρονα ο ίδιος εμπόδιο σε μια συμφωνία για τα F-16.

«Το Κογκρέσο έχει πάντα πάρει σκληρή θέση και υπό την προεδρία Τραμπ και τώρα, έναντι της Τουρκίας, και με τα F-35 και τώρα με τα F-16. Η Ελλάδα είναι κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα F-35, καθώς έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι είναι αξιόπιστος σύμμαχος, έχει δείξει τις ικανότητές της και η Αμερική θα επενδύσει σε αυτές τις αμυντικές σχέσεις.

Το Κογκρέσο στέλνει με την πρόσφατη τροπολογία σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι φτάνει πια, αν θέλετε να είστε σύμμαχος και να πάρετε τα F-16 δεν σας λέμε ποτέ, αλλά να μας αποδείξετε ότι είστε όχι μόνο σύμμαχος της Αμερικής αλλά και στο ΝΑΤΟ και απέναντι στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Ζεμενίδης.

Πηγή: iefimerida.gr

Το άρθρο Προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου θ’ ανακοινώσει ο Ερντογάν στις 20 Ιουλίου! εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.