Στο προεδρικό μέγαρο στη Ρώμη βρίσκεται ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι με σκοπό τη νέα υποβολή παραίτησής του, όπως ανέφερε το πρωί της Πέμπτης στο κοινοβούλιο. Η παραίτησή του αναμένεται τη φορά αυτή να γίνει αποδεκτή από τον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε από το βήμα της Κάτω Βουλής ότι μεταβαίνει στο προεδρικό μέγαρο άμεσα για να ενημέρωσει τον πρόεδρο της χώρας για τις αποφάσεις του.«Στη 12 το μεσημέρι (ώρα Ιταλίας, δηλαδή 1 μ.μ. Ελλάδας) θα είμαι πίσω εδώ», είπε στον πρόεδρο της βουλής ο κ. Ντράγκι, ο οποίος έγινε δεκτός στο βήμα εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων από την ολομέλεια. «Τα κάναμε όλα μαζί την τελευταία περίοδο», είπε χαμογελαστός στους βουλευτές που τον χειροκροτούσαν.Ο κ. Ματαρέλα, που δεν είχε αποδεχθεί προ ημερών την υποβολή παραίτησης του κ. Ντράγκι, καλώντας τον να συνεχίσει στον πρωθυπουργικό θώκο, αναμένεται την Πέμπτη να κάνει δεκτή αυτή τη φορά την αποχώρηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού.

Ο ιταλικός Τύπος σχολιάζει ότι η Ιταλία ετοιμάζεται για κάτι εξαιρετικά σπάνιο στην πολιτική ιστορία της χώρας, δηλαδή μια προεκλογική εκστρατεία εν μέσω καλοκαιριού. Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα La Repubblica, οι εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν για τις 2 ή 9 Οκτωβρίου.Ο κ. Ντράγκι υποχρεώνεται να αποχωρήσει καθώς τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού απέσυραν την υποστήριξή του στην κυβέρνησή του.Το μεγαλύτερο από αυτά, το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων», συνέρχεται στο γραφείο του στη βουλή στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδος για να λάβει αποφάσεις.Στο μεταξύ το χρηματιστήριο του Μιλάνο άνοιξε με κάθετη πτώση, με τον γενικό του δείκτη να καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,23%. Παράλληλα το spread των ιταλικών ομολόγων με τα γερμανικά άνοιξε περαιτέρω στις 246 μονάδες βάσης (ή 2,46%), με την απόδοση αναφοράς να ανέρχεται στο 3,70%.

Το άρθρο Πρόωρες εκλογές στην Ιταλία | Παραιτείται ο Ντράγκι εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.