Οι ντόπιοι στην Αττάλεια αποφεύγουν τα σουπερμάρκετ λόγω των υψηλότερων τιμών και κάνουν τα ψώνια τους στην λαϊκή αγορά της Τερίκοβα όπου τα περισσότερα προϊόντα είναι πολύ φθηνότερα.

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία ωστόσο καθιστά απλησίαστες για πολλές οικογένειες και αυτές τις πιο προσιτές τιμές. Ο καλπάζων πληθωρισμός φέρνει σε δεινή οικονομική θέση ολοένα και περισσότερους Τούρκους με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Ο Χάνκαν, πωλητής στην υπαίθρια αγορά της Αττάλειας, περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Παλαιότερα τα κουζινικά που πουλούσα εδώ είχαν μια λίγο-πολύ σταθερή τιμή. Τώρα όμως η τιμή έχει τριπλασιαστεί και το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα προϊόντα, όπως ο ρουχισμός ή τα είδη υγιεινής, στα οποία οι τιμές είναι πλέον απίστευτα ψηλές».

Οι καταναλωτές που έρχονται στη λαϊκή λένε ότι οι τιμές αλλάζουν πλέον κάθε εβδομάδα. Tην ώρα που τα μεταφορικά αυξάνονται συνεχώς, οι περισσότεροι πωλητές μετακυλούν αναγκαστικά το κόστος στους καταναλωτές.Ο πωλητής Μουράτ λέει σχετικά: «Όσο αυξάνονται οι τιμές, ο τζίρος μας μειώνεται και αυξάνονται οι δαπάνες μας. Το κόστος έχει αυξηθεί και λόγω των υψηλότερων τιμών καυσίμων. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση θέλουμε να αυξήσουμε τον τζίρο, αλλά ο κόσμος αγοράζει συνεχώς λιγότερα τώρα που η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί λόγω των τιμών. Δεν ψωνίζει ο κόσμος όπως παλιά».

Το άρθρο Ρεκόρ πληθωρισμού στην Τουρκία | Άγγιξε το 80% εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.