Το μεσημέρι της Παρασκευής υπογράφεται στην Άγκυρα η συμφωνία για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμένων ώστε να μπορούν να εξαχθούν οι παγιδευμένες ποσότητες σιτηρών της Ουκρανίας, όπως ανέφερε η τουρκική προεδρία της Δημοκρατίας.

Ρωσία και Ουκρανία αναμένεται να υπογράψουν τη συμφωνία ώστε να ανοίξουν εκ νέου τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας για εξαγωγές σιτηρών, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η διεθνής επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή μπορεί να αμβλυνθεί.

Η Ουκρανία και η Ρωσία, αμφότερες από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων στον κόσμο, δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την ανακοίνωση της Πέμπτης από το γραφείο της τουρκικής προεδρίας. Αλλά σε μια ομιλία αργά το βράδυ σε βίντεο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της χώρας του θα μπορούσαν σύντομα να ξεμπλοκαριστούν.

Ο αποκλεισμός από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας μείωσε τις προμήθειες στις αγορές σε όλο τον κόσμο και εκτόξευσε τις τιμές των σιτηρών στα ύψη από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί στις 4.30 το μεσημέρι της Παρασκευής, ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.Ο κ. Ζελένσκι, η ομιλία του οποίου επικεντρώθηκε κυρίως στις δυνατότητες των ουκρανικών δυνάμεων να επιτύχουν κέρδη στο πεδίο της μάχης, είπε: «Και αύριο αναμένουμε νέα για το κράτος μας από την Τουρκία – σχετικά με το ξεμπλοκάρισμα των λιμανιών μας».

Το άρθρο Σήμερα η συμφωνία Ρώσων – Ουκρανών για την εξαγωγή των σιτηρών εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.