Πρόκειται για το πρωτόκολλο που ενεργοποιεί και θα ενεργοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, κάθε φορά που στο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο «4».

Για αυτό τον λόγο εναέριες περιπολίες γίνονται ήδη από το πρωί σε όλες τις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο.

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ομάδας Έκδοσης του Χάρτη σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή σε πολλές περιοχές της χώρας όπου ο κίνδυνος να ξεσπάσουν φωτιές είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Το μεσημέρι της Πέμπτης βρίσκονταν σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε τέσσερις περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα μάχη με τις φλόγες δίνουν επείγιες πυροσβεστικές δυνάμεις και 2 PZL σε Κεφαλονιά και Πρέβεζα, στην Αλεξανδρούπολη όπου επιχειρούν δυο Tractors και ένα Mi8 και τέλος στη Σάμο όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι που δημιουργούν αναζωπυρώσεις. Στη Σάμο τα εναέρια μέσα που επιχειρούν είναι ένα Erickson, ένα Mi8 και ένα AB214.

Σηκώθηκαν στον αέρα τα Air Tractors

Από την ώρα που ο δείκτης υγρασίας έπεσε χαμηλά, σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία και τους ανέμους, οι επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος σήκωσαν στον αέρα τους Air Tractors για να εκτελούν περιπολίες σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τη διασπορά που έχει γίνει ανά Περιφέρεια.

Πρόκειται για το Σχέδιο Εναέριας Επιτήρησης από εξειδικευμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη, όπως είναι οι Air Tractors τα χαρακτηριστικά των οποίων δίνουν τρία πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

Λόγω της δυνατότητας που έχουν να πετούν συνεχόμενα έως και 3,5 ώρες, να μεταφέρουν 3 τόνους νερό, αλλά και επιβραδυντικό υγρό, η Πυροσβεστική μπορεί πρώτον να έχει άμεση εικόνα (σε πραγματικό χρόνο) όταν ξεσπάσει μια πυρκαγιά.

Valuenews.gr

Το άρθρο Σε επιφυλακή η πυροσβεστική| Μάχη με τις φλόγες σε τέσσερα μέτωπα εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.