Οι αγορές βρίσκονται υπό την επήρεια της «επιδημίας» του πληθωρισμού και όλοι περιμένουν τι θα … συνταγογραφήσουν οι κεντρικές τράπεζες. Πρώτη αποφασίζει σε λίγες ώρες η FED. Μέχρι πριν την Παρασκευή, όλα έδειχναν ότι θα αύξανε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Τα στοιχεία όμως της Παρασκευής έδειξαν τον υψηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια κι έβαλαν τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας Τζερόμ Πάουελ σε αναμμένα κάρβουνα. Πλέον μια αύξηση 75 μονάδων – που θα ήταν η μεγαλύτερη από το 1994 – δεν είναι εκτός πραγματικότητας αν όχι στη σημερινή συνεδρίαση, σε κάποια από τις 2 επόμενες τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

Αντιμέτωπή με τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και 40 χρόνια είναι και η Τράπεζα της Αγγλίας η οποία αποφασίζει αύριο Πέμπτη. Κι ενώ όλα μαρτυρούσαν αύξηση 25 μονάδων βάσης, και εδώ δεν αποκλείεται να τεθούν στο τραπέζι οι 50 μονάδες.

Τον Ιούλιο θα πάρει τη σκυτάλη και η ΕΚΤ η οποία σταμάτησε και το πρόγραμμα της επαναγοράς ομολόγων, αφαιρώντας ρευστότητα από την αγορά και προκαλώντας ντελίριο στις αγορές ομολόγων με τα επιτόκια να εκτοξεύονται κάνοντας τον δανεισμό απαγορευτικό.

Αν η Ελλάδα έβγαινε σήμερα στις αγορές με 10ετές ομόλογο, το επιτόκιο θα έφτανε στο 4,7%, σε ύψος δηλαδή προ μνημονιακής περιόδου. Ρεκόρ 9 και 10 ετών και για τα ομόλογα των υπολοίπων χωρών της περιφέρειας Ισπανίας και Ιταλίας. Ακόμη και η Γερμανία που πριν μερικούς μήνες απολάμβανε αρνητικά επιτόκια είδε το 10ετές της ομόλογο να εκτινάσσεται πάνω από το 1,75%.

Ο μεγάλος φόβος των αγορών είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες – πιεζόμενες από τα ιλιγγιώδη ύψη του πληθωρισμού και την κριτική ότι άργησαν να αντιδράσουν – θα δείξουν «υπερβάλλοντα» ζήλο αυξάνοντας γρήγορα και απότομα τα επιτόκια, «πυροβολώντας» την ήδη αδύναμη ανάπτυξη.

Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, ο ένας μετά τον άλλο, αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη. Κάποιες χώρες, όπως η Μ. Βρετανία που για 2 συνεχόμενους μήνες το ΑΕΠ της συρρικνώνεται, οδεύουν ήδη προς την ύφεση. Άλλες όπως η Γαλλία φλερτάρουν με αυτή.

Η αγωνία είναι έκδηλη καθώς έχουμε μπει σε μια περίοδο όπου κάθε πρόβλεψη είναι επισφαλής. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης φόβου VIX που δείχνει τη μεταβλητότητα των χρηματιστηριακών αγορών έφτασε αυτές τις ημέρες στο υψηλότερο σημείο του από τον Μάρτιο του 2020 όταν και ξεσπούσε η πανδημία.

Πηγή :skai.gr

Το άρθρο Σε κατάσταση πανικού οι Διεθνείς αγορές εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.