Η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση, ενώ προετοιμάζει νέες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα για να εκθέσει τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και τους κινδύνους που εγκυμονεί.

«Κάθε μέρα θα έχουμε και μία δήλωση το επόμενο διάστημα, εμείς έχουμε τη δική μας στρατηγική», σχολίαζε διπλωματική πηγή για το νέο παραλήρημα Ερντογάν κατά την τελετή για τις γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.  Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «η στάση της χώρας μας στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρο και δίχως καμία αμφιβολία. Εμείς δεν απλώνουμε το χέρι μας στα δικαιώματα κανενός, αλλά ούτε επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας οι ληστές. Δεν επιτρέπουμε με τίποτα τη βία, με διάφορα κόλπα και με απειλές να μας πάρουν αυτό που μας ανήκει».

Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή κάθε δήλωση που προέρχεται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, προτάσσοντας από την πλευρά της ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Κυβερνητικά στελέχη σε συζητήσεις επισημαίνουν τα δύο ορόσημα που ακολουθούν μέχρι το τέλος του μήνα -Σύνοδοι Κορυφής ΕΕ και ΝΑΤΟ- και μέχρι τότε, εκτιμούν, η Τουρκία θα ανεβοκατεβάζει τους τόνους, αλλά δεν θα επιχειρήσει κάτι παράτολμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απόλυτη εγρήγορση στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας που βρίσκονται στα σύνορα, κυρίως για προσπάθειες προβοκάτσιας. «Όσο στριμώχνεται τόσο εξαγριώνεται», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας τα διαρκή παραληρήματα και τις επιθέσεις Ερντογάν. Στην κυβέρνηση παρατηρούν και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του που τον οδηγούν σε προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης και δημιουργίας εξωτερικών εχθρών.

Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά προετοιμάζει νέες απαντήσεις για όλες τις έωλες και ανιστόρητες αιτιάσεις της Τουρκίας  Όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μη μένει τίποτα αναπάντητο από τα όσα υποστηρίζει η τουρκική ηγεσία. Έχει χτίσει στη βάση των Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου μια στέρεη επιχειρηματολογία που αποδομεί την τουρκική ρητορική, σημειώνουν πηγές. Και συμπληρώνουν ότι «θα τα παρουσιάζει όποτε το κρίνει απαραίτητο, όπως έκανε το υπουργείο Εξωτερικών με τους 16 χάρτες που αποδεικνύουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό στην περιοχή και τις παράνομες διεκδικήσεις».

Πηγή :iefimerida.gr

Το άρθρο Σε πλήρη ετοιμότητα η Ελλάδα στο Αιγαίο και τον Έβρο εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.