Ο έρωτας είναι γλυκός, αλλά προκαλεί πόνο πολλές φορές. Μας κάνει να νιώθουμε πως όλη μας η ζωή είναι κενή χωρίς αυτόν. Μας ανεβάζει στα ουράνια και μας ρίχνει στα πατώματα. Ο έρωτας κάνει τον κόσμο να γυρίζει. Σύμφωνα με κάποια μελέτη του Χάρβαρντ, που διήρκεσε 75 ολόκληρα χρόνια, οι περισσότεροι απ’ όσους ρωτήθηκαν αποκάλυψαν με βάση τις εμπειρίες τους μιας ολόκληρης ζωής, ότι η ευτυχία και η αίσθηση της ολοκλήρωσης που επιδίωκαν όλα αυτά τα χρόνια, περιστρεφόταν γύρω από τον έρωτα ή απλώς την αναζήτησή του. Και πραγματικά, ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις των ανθρώπων που δε θεωρούν την ερωτική αγάπη πολύτιμη και δεν πονούν με την απώλειά της. Άλλωστε, όπως είπε κι ένας σοφός, «αν δεν πληγώθηκες ποτέ, είσαι είτε πολύ τυχερός είτε πολύ μόνος».

Κριός

Η αίσθηση πως χορεύουν πεταλούδες στο στομάχι σου, όταν ερωτεύεσαι δεν είναι απλώς ιδέα σου. Ούτε οφείλεται στον ασυγκράτητο και συχνά νευρικό χαρακτήρα σου, που όταν του «γυαλίσει» ένα πρόσωπο, θέλει να ορμήσει στην κατάκτησή του εδώ και τώρα. Σωματικά, αυτό προκαλείται από την έκκριση της αδρεναλίνης, που συνδέεται με την ενστικτώδη αντίδραση της «μάχης ή φυγής» -στη δική σου περίπτωση, μάλλον το πρώτο. Ο έρωτας τρελαίνει τις ορμόνες. Κι η αδρεναλίνη, που εσύ την έχεις άφθονη και σε πρώτη ζήτηση, σε τροφοδοτεί με την απαραίτητη ενέργεια και σου δίνει φόρα για να προχωρήσεις στα περαιτέρω. Όσο για τις πεταλούδες στο στομάχι, είναι απλώς μια παρενέργεια.

Ταύρος

Ο άνθρωπος μπορεί να ερωτευτεί μ’ ένα βλέμμα. Και δε θέλει παραπάνω από τέσσερα λεπτά συνομιλίας με κάποιον, για να αποφασίσει αν αυτό το πρόσωπο τον ελκύει ή όχι. Γιa αυτό, φίλε Ταύρε, ίσως εσύ να νομίζεις πως χρειάζεται να πάρεις τον χρόνο σου για να καταλάβεις, αλλά η καρδιά σου έχει ήδη κάνει την επιλογή. Στα πρώτα τέσσερα λεπτά η γλώσσα του σώματος, ο τόνος της φωνής και τα βλέμματα έχουν κινητοποιήσει τον μηχανισμό του έρωτα. Και ναι, μπορείς με τη ματιά να κεραυνοβοληθείς. Επιστημονικά αυτό εξηγείται με την έκκριση της χημικής ουσίας φαινυλαιθυλαμίνης, που κάνει και τους δυο σ’ ένα ζευγάρι απόλυτα προδιατεθειμένους να χτυπηθούν από τα βέλη του έρωτα.

Δίδυμος

Ένας εγκεφαλικός τύπος σαν τον Δίδυμο δίνει μεγάλη σημασία στο να κρατά το μυαλό του σε φόρμα. Ενδεχομένως να πιστεύεις πως το ερωτικό ξελόγιασμα δε βοηθά σε αυτό. Λάθος μεγάλο. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, οτιδήποτε σου θυμίζει τον έρωτα επιδρά στην αφαιρετική και τη δημιουργική σκέψη, καθώς σε κάνει να σκέφτεσαι τη μακροβιότητα μιας σχέσης, τη δέσμευση, την οικειότητα. Για αυτό ο έρωτας εμπνέει και για τόσα άλλα δημιουργικά πράγματα. Από την άλλη, οτιδήποτε θυμίζει το κρεβάτι κινητοποιεί την εστιασμένη σκέψη και σε κάνει να συγκεντρώνεσαι σε θέματα του παρόντος. Με άλλα λόγια, όχι απλώς δε χάνεις το μυαλό σου όταν ερωτεύεσαι, αλλά το έχεις και δουλεύει ρολόι.

Καρκίνος

Ως ρομαντικός Καρκίνος απογοητεύεσαι όταν περνάει ο απογειωμένος ενθουσιασμός που χαρακτηρίζει τον πρώτο καιρό μιας σχέσης. Όπως έχει αποδειχθεί όμως, η ευφορία κι η λαχτάρα να είσαι διαρκώς με τον άλλο, το χτυποκάρδι και όλα τα σχετικά διαρκούν περίπου ένα χρόνο, εξαιτίας μιας πρωτεϊνης που λέγεται νευροτροφίνη κι είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα καινούργια ζευγάρια. Στη συνέχεια έρχεται το επόμενο στάδιο, που μπορεί να μην είναι τόσο ρομαντικό, αλλά καθορίζει την αληθινή δέσμευση και κατ’ επέκταση τη μακροβιότητα της σχέσης. Και ως προς τη μακροβιότητα, να ένα ακόμη μυστικό: Βρέθηκε πως για μακροχρόνιες σχέσεις οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε ένα ωραίο πρόσωπο απ’ ό,τι στο ωραίο σώμα.

Λέων

Ο Λέων είναι το ζώδιο της καρδιάς κι η δική σου σίγουρα χωρά πολύ έρωτα. Όμως δε γλιτώνεις τον κίνδυνο να σε πληγώσει κάποιος, ασυνείδητος. Η έκφραση «μου ράγισες την καρδιά» δεν είναι μόνο μεταφορική. Ο χωρισμός, η απώλεια, η απομάκρυνση ή η προδοσία μπορεί να προκαλέσουν σωματικό πόνο στην περιοχή της καρδιάς. Η έντονη στενοχώρια κάνει τον εγκέφαλο να εκκρίνει χημικές ουσίες που κάνουν την καρδιά να εξασθενεί, ενώ προξενούν στηθάγχη και δύσπνοια. Από την άλλη, είναι σωστό και το να λέμε πως «οι καρδιές μας χτυπούν σαν μία». Όταν δυο ερωτευμένοι βρίσκονται μαζί και κοιτιούνται στα μάτια για τρία λεπτά, οι χτύποι των καρδιών τους συγχρονίζονται.

Παρθένος

Για ένα ζώδιο σαν τον Παρθένο που δίνει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της ευεξίας με τον πιο υγιεινό τρόπο, η ιδέα ότι μπορεί να αντικαθιστά τα χημικά παυσίπονα με το χάδι του αγαπημένου είναι πολύ δελεαστική. Πραγματικά, το αγκάλιασμα και το άγγιγμα του αγαπημένου προκαλεί την έκκριση της ορμόνης ωκυτοκίνης, η οποία έχει σχέση με το συναισθηματικό δέσιμο κι επιπλέον, όπως έχει αποδειχθεί, μπορεί ακόμα και να εξαφανίσει εντελώς τον πόνο σε τέσσερις ώρες. Παρόμοια επίδραση έχει το κράτημα του χεριού του αγαπημένου. Και το εκπληκτικό είναι πως δεν απαιτείται πάντα η φυσική παρουσία. Μερικές φορές αρκεί να κοιτάζεις τη φωτογραφία του και να απαλύνεται η ενόχληση.

Ζυγός

Οι Ζυγοί είναι ιδιαίτερα εκλεκτικοί, όμως από την άλλη έχουν ανεπτυγμένο και το αίσθημα της ισορροπίας. Αυτό το δεύτερο μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο στο να επιλέξουν το άτομο με το οποίο θα δημιουργήσουν μια σχέση με διάρκεια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ψυχολογικές και κοινωνιολογικές έρευνες, οι άνθρωποι που στοχεύουν σε μακροχρόνιες σχέσεις, επιλέγουν πρόσωπα το ίδιο ελκυστικά κι επιθυμητά κοινωνικά με τους ίδιους. Ακόμα κι αν τα δυο μέλη του ζευγαριού δεν είναι εξίσου εμφανίσιμα, αυτός που υστερεί σε ένα τομέα θα υπερτερεί σε κάποιο άλλο κοινωνικά επιθυμητό χαρακτηριστικό -π.χ. στη μόρφωση, την τάξη, την επαγγελματική επιτυχία-, ώστε στον τελικό, ισολογισμό να υπάρχει μια εξισορρόπηση.

Σκορπιός

Οι Σκορπιοί θεωρούνται πρωταθλητές στα παιχνίδια της γοητείας και σπάνια θα μπορέσει κάποιος που έβαλαν στο μάτι να τους αντισταθεί. Ξέρεις όμως πώς μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος πραγματικά σε γουστάρει; Από το αν οι κόρες των ματιών του είναι διεσταλμένες. Αυτό το είχε εξακριβώσει ο Δαρβίνος ήδη από τον 19ο αιώνα. Όταν κάποιος αντικρίζει ένα αντικείμενο, πρόσωπο ή θέαμα που τον ενδιαφέρει και τον προσελκύει, οι κόρες μεγαλώνουν. Παράλληλα τα άτομα με διεσταλμένες κόρες δείχνουν πιο γοητευτικά. Γιa αυτό και το ημίφως συμβάλλει τόσο πολύ στο να δημιουργείται ερωτικό κλίμα. Κανόνισε λοιπόν να διαμορφώνεις ανάλογα τους φωτισμούς σου -κάτω από ντάλα ήλιο, δε θα πετύχεις πολλά.

Τοξότης

Στο πλαίσιο του ερωτικού φιλελευθερισμού του, ο Τοξότης συχνά βρίσκει ένα επιχείρημα στο γεγονός ότι απ’ όλα τα πλάσματα στη Φύση, μόνο ο άνθρωπος είναι εξαναγκασμένος στη μονογαμία. Κι ότι κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται απόλυτα αποδεκτό το να ζευγαρώνουν οι άνθρωποι προσωρινά. Όμως, τα μονογαμικά κι ισόβια ζευγάρια αφθονούν σε πολλά είδη του ζωικού βασιλείου. Οι γίββωνες, οι λύκοι, τα κογιότ, οι κάστορες, οι κύκνοι, οι φαλακροί αετοί, οι κόνδορες, τα μαύρα όρνια, τα άλμπατρος, τα αγγελόψαρα, ακόμα και τα βασιλικά ζεύγη των τερμιτών είναι μερικά από τα ζώα αυτής της κατηγορίας. Και φυσικά τα περιστέρια, εξ ου και ο χαρακτηρισμός «πιτσουνάκια» των ερωτευμένων.

Αιγόκερως

Ένα ορθολογιστικό ζώδιο, όπως είναι ο Αιγόκερως, θέλει να έχει τα πράγματα ξεκαθαρισμένα μέσα του. Kι ο έρωτας όπως του λένε όλοι, δυστυχώς δε χωράει σε φόρμουλες που να τον προσδιορίζουν. Είναι όμως σίγουρο αυτό; Σύμφωνα με την τριγωνική θεωρία της αγάπης, υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη έρωτα, που το καθένα τους περιλαμβάνει δύο βασικά συστατικά. Έτσι έχουμε τις ακόλουθες εξισώσεις: ρομαντική αγάπη = πάθος + οικειότητα, συμπονετική αγάπη = οικειότητα + δέσμευση και ανόητη αγάπη = πάθος + δέσμευση. Φυσικά, η πιο αληθινή και δυνατή είναι η απόλυτη αγάπη, που αποτελείται και από τα τρία συστατικά. Αν μη τι άλλο, έτσι μπορεί κι ο Αιγόκερως να αναλύσει το αίσθημά του, ώστε να ξέρει πού να το κατατάξει.

Υδροχόος

Ο Υδροχόος αναζητά την αδελφή ψυχή του στον έρωτα, ένα άτομο με το οποίο να υπάρχει σύμπτωση απόψεων, ιδεολογίας, προθέσεων. Κάποιον που να έχει την ίδια οπτική του κόσμου και παρόμοιο με εκείνον λόγο ύπαρξης. Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη ομοιότητα βλάπτει σοβαρά τον έρωτα. Όπως δείχνουν οι έρευνες, δυο άνθρωποι με υπερβολικά πολλά κοινά στοιχεία, δεν έχουν πολύ μέλλον μαζί. Το ίδιο βέβαια ισχύει και με το αντίθετο, παρά τη ρήση ότι «τα αντίθετα έλκονται». Η μέση οδός είναι η καλύτερη: να υπάρχει μια κοινή βάση με ομοιότητες, αλλά και η δυνατότητα για τους δυο συντρόφους να μάθουν πράγματα ο ένας από τον άλλο.

Ιχθύς

Αν ο έρωτας είναι κάτι σαν νόμιμο ναρκωτικό, ο Ιχθύς που αγαπά τις «φευγάτες» καταστάσεις, μπορεί να εκτιμήσει ακόμα περισσότερο αυτήν την πλευρά του. Το ωραίο είναι ότι η παρομοίωση του έρωτα με παραισθησιογόνο δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Όπως δείχνουν οι έρευνες, νευρολογικά η επίδρασή του στον εγκέφαλο μοιάζει με το «ανέβασμα» που προκαλεί η κοκαΐνη. Όταν ερωτεύεται κανείς, παράγονται στον εγκέφαλο ευφορικές χημικές ουσίες, που διεγείρουν ταυτόχρονα 12 περιοχές του. Σύμφωνα με άλλες μελέτες, οι ερωτευμένοι στα αρχικά στάδια έχουν χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης κι υψηλά κορτιζόλης, παρόμοια με τα άτομα που πάσχουν από ψυχαναγκαστικές διαταραχές, κι αυτό εξηγεί γιατί τότε συμπεριφέρονται διαφορετικά απ’ ό,τι συνήθιζαν.

Πηγή:Astrologygr

Το άρθρο Σημάδια σοβαρής καψούρας στα 12 ζώδια εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.

EnglishΕλληνικά