Στις Μαλδίβες μετέβη ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα με αεροπλάνο, μετά τις μεγάλες και οργισμένες διαδηλώσεις των πολιτών που πυροδότησαν οι τεράστιες ελλείψεις καυσίμων και τροφίμων.

Σήμερα Τετάρτη ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα δραπέτευσε από τη χώρα με στρατιωτικό αεροσκάφος που προσγειώθηκε στις Μαλδίβες, όπως μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ. Η αποχώρησή του σημαίνει ότι κανένα μέλος της οικογένειας δεν απομένει πλέον σε θέση εξουσίας.

Ο Ρατζαπάκσα είχε προαναγγείλει την παραίτησή του μετά τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών, κάτι που δεν έγινε πριν διαφύγει από τη νησιωτική χώρα.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι σχεδίαζε να φύγει με πλοίο, αφού στελέχη της υπηρεσίας μετανάστευσης στο αεροδρόμιο του Κολόμπο φέρονται να τον απώθησαν με ταπεινωτικό τρόπο. Ένα πολεμικό πλοίο είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του αρχηγού του κράτους το Σάββατο από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο πολιορκούσαν διαδηλωτές, στο λιμάνι του Τρινκομάλε, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euronews, αξιωματούχοι των υπηρεσιών μετανάστευσης στο αεροδρόμιο του Κολόμπο αρνήθηκαν στον Ρατζαπάκσα την πρόσβαση στο σαλόνι VIP προκειμένου να του σφραγίσουν το διαβατήριό του, καθώς ο ίδιος ήθελε να αποφύγει έναν τερματικό σταθμό ανοικτό στο κοινό, φοβούμενος την αντίδραση του κόσμου.

Ο 73χρονος πρόεδρος, έφυγε με στρατιωτικό αεροσκάφος Αντόνοφ An-32 που απογειώθηκε νωρίς σήμερα (τοπική ώρα· χθες Τρίτη το βράδυ ώρα Ελλάδας) μεταφέροντας τον ίδιο, τη σύζυγό του κι έναν σωματοφύλακα, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών μετανάστευσης.

“Έπρεπε να γίνει αυτό μια μέρα”

“Έπρεπε να γίνει αυτό μια μέρα”, σχολίασε 73χρονος διαδηλωτής, συνταξιούχος μηχανικός, καθώς περιπλανιόταν στους χώρους της επίσημης κατοικίας του πρωθυπουργού, όπου διέμενε μέχρι πρότινος ο Μαχίντα Ρατζαπάξα, μεγαλύτερος αδελφός και προκάτοχος του νυν προέδρου. Πλέον, το κτίριο έχει καταληφθεί από διαδηλωτές.

“Λήστεψαν τα πάντα από τον λαό”, είπε ο εβδομηντάρης, όμως αφού η δυναστεία των Ρατζαπάξα, διαβόητη για τον νεποτισμό της, πλέον εγκαταλείπει την εξουσία, “θα γίνουμε η καλύτερη χώρα στον κόσμο στο κοντινό μέλλον”, διαβεβαίωσε.

Όπως δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Μαχίντα Ρατζαπάξα παραιτήθηκε τον Μάιο, κατά συνέπεια ο γιος του Γιοσίντ έπαψε να είναι προσωπάρχης του. Ο άλλος του γιος, ο Ναμάλ, ο μεγαλύτερος αδελφός του Τσαμάλ και τα νεότερα αδέλφια του Μπάζιλ και Σασίντρα εγκατέλειψαν τους υπουργικούς τους θώκους τον Απρίλιο.

Ορισμένοι σύμβουλοι του προέδρου Ρατζαπάξα σχεδίαζαν τη φυγή του ιδίου και οικείων του με περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού, ανέφερε πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Άμυνας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μπάζιλ Ρατζαπάξα, που είναι επίσης αμερικανός υπήκοος, εμποδίστηκε και αυτός να εγκαταλείψει τη χώρα την Τρίτη από εργαζόμενους της υπηρεσίας μετανάστευσης, που ανησυχούσαν για την αντίδραση των πολιτών εάν τον άφηναν να φύγει.

Το κοινοβούλιο αναμένεται να εκλέξει μεταβατικό πρόεδρο την 20ή Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Ουικρεμεσίνγκε έχει επίσης προσφερθεί να παραιτηθεί. Εάν το κάνει, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου θα αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος για μερικές ημέρες, δυνάμει του Συντάγματος, ωσότου διεξαχθούν εκλογές.

Αναμένεται η παραίτηση του

“Αν δεν παραιτηθούν τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός, πρέπει να αναμένουμε παρατεταμένη αστάθεια. Όσα έχουμε δει μέχρι τώρα δεν θα είναι τίποτα σε σύγκριση με το τι θα μπορούσε να συμβεί”, προειδοποιεί.

Όσο ακόμη δεν έχει παραιτηθεί, όπως υποσχέθηκε να κάνει σήμερα για να υπάρξει “ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας”, ο κ. Ρατζαπάξα απολαμβάνει ακόμη πλήρη νομική ασυλία.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου δεν έχει ακόμη λάβει την παραίτηση του αρχηγού του κράτους. Πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο είπε πως θα την στείλει “το βράδυ”.

Valuenews.gr

Το άρθρο Στις Μαλδίβες δραπέτευσε ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα μετά τον λαϊκό ξεσηκωμό εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.