Τεράστιες πυρκαγιές καίνε στο βόρειο τμήμα του Μαρόκου με την Πυροσβεστική και τον στρατό να επιχειρούν για δεύτερη ημέρα για την κατάσβεσή τους. 

Οι πυρκαγιές, που ενισχύονται από ισχυρούς ανέμους, δεν έχουν προκαλέσει κανένα θύμα μέχρι τώρα, όμως οδήγησαν στην απομάκρυνση σχεδόν 500 οικογενειών από τα σπίτια τους, «προληπτικά», στις επαρχίες Λαράς και Ταζά.

Οι φωτιές μαίνονται σε ορεινές δασικές εκτάσεις, δυσπρόσιτες, στις επαρχίες Λαράς, Ουεζάν, Τετουάν και Ταζά, διευκρίνισε ο Φουάντ Ασάλι, ο διευθυντής του Κέντρου Διαχείρισης Κλιματικών Δασικών Κινδύνων (CRCF).

Πολλά χωριά χρειάστηκε να εκκενωθούν. Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair του στρατού και άλλα τέσσερα αεροσκάφη που κανονικά χρησιμοποιούνται για ψεκασμούς χωραφιών έκαναν ρίψεις το απόγευμα στην περιφέρεια Ξαρ Ελ Κέμπιρ.

Εν μέσω αποπνικτικής ζέστης –η θερμοκρασία βρίσκεται εδώ και μέρες σταθερά πάνω από τους 40° Κελσίου–, αιφνιδιασμένοι από την ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η πυρκαγιά, χωρικοί έσπευσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παίρνοντας μαζί τους βοοειδή και άλογα, όταν είχαν αυτή τη δυνατότητα. Ένα μικρό χωριό στην περιφέρεια Ξαρ Ελ Κέμπιρ κάηκε ολοσχερώς.

«Χθες βράδυ, ήμουν με την οικογένεια και κάποια στιγμή άκουσα κόσμο να φωνάζει: ‘Φωτιά! Φωτιά!’. Βγήκαμε να φύγουμε και ευτυχώς, δόξα τω Θεώ, η φωτιά κατευθύνθηκε προς το βουνό», είπε ο Σαμίρ Μπουντάντ, νεαρός που ζει στη Λαράς.

Καύσωνας

Εκατοντάδες μέλη της Πολιτικής Προστασίας, της υπηρεσίας Υδάτινων Πόρων και Δασών, των μαροκινών ένοπλων δυνάμεων και της χωροφυλακής, με τη βοήθεια εθελοντών, συμμετέχουν στην προσπάθεια να ελεγχθούν οι φλόγες. Έχουν επίσης κινητοποιηθεί περίπου 100 οχήματα της πυροσβεστικής, υδροφόρες, ασθενοφόρα και μηχανήματα έργου.

Συνολικά, κάπου δέκα χιλιάδες στρέμματα δάσους καταστράφηκαν από το βράδυ της Τετάρτης στις επαρχίες Λαράς, Ουεζάν και Ταζά, σύμφωνα με τις αρχές.

ValueNews.gr

Το άρθρο Στις φλόγες και το Μαρόκο | 500 οικογένειες άφησαν τα σπίτια τους εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.