Την έκτακτη σύγκληση τη Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με αντικείμενο τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας της χώρας, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σχετικό αίτημα που φέρει τις υπογραφές των βουλευτών μελών της Επιτροπής με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελλο ζητείται να παρουσιαστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πιθανότητας μείωσης της τροφοδοσίας ρωσικού φυσικού αερίου και βραχυπρόθεσμα το καλοκαίρι με την αυξημένη ζήτηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών και τουρισμού αλλά και την χειμερινή περίοδο.

Το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μία διττή ενεργειακή κρίση, κρίση επάρκειας αλλά και κρίση ακρίβειας στο βασικό αγαθό της ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, καύσιμα). Όμως η χώρα μας είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένη στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης, που έχουν ήδη καταστροφικές επιπτώσεις στην ενεργειακή πολιτική και στην οικονομία.

Η Ελλάδα πλήττεται τον τελευταίο χρόνο από μια ακραία αύξηση τιμών ενέργειας (ρεύμα, αέριο, καύσιμα) που επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές, με παράλληλη μείωση της ενεργειακής ασφάλειας μετά την στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να προσδέσει την ελληνική ηλεκτροπαραγωγή στο φυσικό αέριο για τις επόμενες δεκαετίες, μέσω της προσχηματικής και βίαιης απολιγνιτοποίησης, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών φορέων και δικτύων από τη ΝΔ έχουν ως αποτέλεσμα η ελληνική πολιτεία να μένει χωρίς εργαλεία στην κρίσιμη αυτή φάση.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας σε περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Μόνο οι απανωτές αποτυχίες της στην ενεργειακή πολιτική και οι διαψεύσεις όλων των δεσμεύσεών της για την ενέργεια δεν επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Όμως, οι μέχρι τώρα απανωτές αποτυχίες της στην ενεργειακή πολιτική και οι διαψεύσεις όλων των δεσμεύσεων της για την ενέργεια δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Το κυβερνητικό σχέδιο περιορίζεται στην αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας και στη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου. Παράλληλα όμως ενημερωνόμαστε ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε το Σχέδιό της για μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου των κρατών μελών με τον τίτλο «Εξοικονομούμε αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα» (Save gas for a safe winter). Κάτι που οδηγεί στην αναθεώρηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης των κρατών μελών και σε επιλογή συγκεκριμένων εθνικών στόχων μείωσης της κατανάλωσης αερίου από κάθε κράτος-μέλος. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να επηρεάσουν την Ελλάδα εφόσον η κυβέρνηση επέλεξε να αυξήσει το ποσοστό του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και να απαξιώσει τα λιγνιτορυχεία, ήδη από το 2020.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις της χώρας μας προς άλλες βαλκανικές χώρες σε περίπτωση κρίσης επάρκειας φυσικού αερίου, αιτούμαστε την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ώστε να παρουσιαστεί και να εμπλουτιστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει την πιθανότητα μείωσης της τροφοδοσίας ρωσικού φυσικού αερίου και βραχυπρόθεσμα το καλοκαίρι με την αυξημένη ζήτηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών και τουρισμού αλλά και την χειμερινή περίοδο.

Το άρθρο Σύγκληση της Επιτροπής Εμπορίου για την ενεργειακή επάρκεια ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.