«Οι Ιταλοί τα έδωσαν όχι εμείς»

«Τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Τουρκία» ισχυρίστηκε προκλητικά ο Τσαγρί Ερχάν, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Altınbas της Κωνσταντινούπολης, λέκτορας στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και μέλος του Προεδρικού συμβουλίου για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική -υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν– μιλώντας σε εκπομπή του εθνικού δικτύου TRT.

«Οι Έλληνες δεν λένε ότι η ιδιοκτησία αυτών των νησιών είναι αμφισβητούμενη αλλά λένε ότι αυτά ανήκουν σε αυτούς και ότι τους παραδόθηκαν αρχικά από τους Ιταλούς και ακολούθως με τη συνθήκη των Παρισίων του 1947» υποστήριξε ο Ερχάν.

#Turkey steps up campaign against #Greece with President’s advisor Cagri Erhan openly claiming in state-run TV that Aegean islands, whose sovereignty was recently questioned by #Erdogan gov’t, actually belongs to Turks, their status not disputed at all. pic.twitter.com/kQF7nZAdHh

— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) July 3, 2022

«Αντίθετα εμείς λέμε ότι ιδιοκτησία αυτών των περιοχών είναι αμφισβητούμενη για πολλά χρόνια. Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τέτοιο αφήγημα. Αν οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι είναι δικά τους τότε και εμείς πρέπει να πούμε “όχι” σε αυτό και να επιμένουμε ότι αυτά πραγματικά ανήκουν σε εμάς» δήλωσε, ερμηνεύοντας το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες σύμφωνα με την πάγια οπτική της Άγκυρας.

Η συντονίστρια της εκπομπής «σιγοντάρει» τους ισχυρισμούς του Ερχάν, λέγοντας πως τα νησιά: «κυβερνούνταν επί αιώνες από τους Οθωμανούς», ενώ η -επίσης καλεσμένη στο πάνελ- ακούγεται να λέει: «Πρόκειται για μία ανισόρροπη θέση. Σε κάθε περίπτωση λογικά αν πούμε ότι δεν δώσαμε αυτά τα νησιά στην Ελλάδα τότε η κυριαρχία τους δεν είναι καθόλου αμφισβητούμενη. Αυτά ανήκουν σε εμάς».

Το απόσπασμα δημοσιοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Σουηδία.

Ο Μποζκούρτ, που διατηρεί το ανεξάρτητο δίκτυο Nordic Monitor

ValueNews.gr

Το άρθρο Σύμβουλος Ερντογάν | «Τα ελληνικά νησιά μας ανήκουν» εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.