Η Γαλλία εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό αέριο από τη Γερμανία και την Ιταλία. Ωστόσο, επηρεάζεται άμεσα και από τη δραστική μείωση των εξαγωγών που ανακοίνωσε η Gazprom αυτή την εβδομάδα. Η GRTgaz, η θυγατρική της Engie, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στη Γαλλία, σήμανε συναγερμό σήμερα το πρωί της Παρασκευής.«Από τις 15 Ιουνίου η GRTgaz έχει παρατηρήσει διακοπή της φυσικής ροής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», της χώρας από την οποία διέρχεται το ρωσικό αέριο πριν φτάσει στη χώρα μας, ανακοινώνει η εταιρεία. Με άλλα λόγια, η Γαλλία δεν έχει λάβει καθόλου ρωσικό αέριο με αγωγό φυσικού αερίου από την Τετάρτη (συνεχίζει να εισάγει υγροποιημένο αέριο που μεταφέρεται από τη Ρωσία με τάνκερ LNG).

Η ροή μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας «ήταν περίπου 60 γιγαβατώρες την ημέρα στις αρχές του 2022, δηλαδή μόνο το 10% της χωρητικότητας του σημείου διασύνδεσης», υπογραμμίζει η GRTgaz. Οι ροές φυσικού αερίου από σημεία διασύνδεσης που βρίσκονται στην ανατολική Γαλλία (ιδίως Γαλλία-Γερμανία) μειώνονται κατά περισσότερο από 60% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους σε σύγκριση με το 2021».

Η GRTgaz καθησυχάζει βραχυπρόθεσμα, καθώς η κατανάλωση φυσικού αερίου είναι προς το παρόν μειωμένη: «Δεν αναμένεται καμία δυσκολία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να καλύψει τις ανάγκες των Γάλλων καταναλωτών ενώ συνεχίζεται η πλήρωση της αποθήκης ενόψει του χειμώνα».Η Γαλλία επωφελήθηκε από εισαγωγές ρεκόρ υγροποιημένου αερίου (+66% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους), ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή :naftemporiki

Το άρθρο Τέλος το ρωσικό αέριο για την Γαλλία εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.