Τεράστιες εκτάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στην Καντάρα που ξέσπασε εχθές το μεσημέρι.

Η πυρκαγιά τις τελευταίες ώρες βρίσκεται εκτός ελέγχου απειλώντας κατοικημένες περιοχές. Συγκεκριμένα, δύο κατεχόμενα χωριά, το Φλεμούδι και τα Άδρανα εκκενώθηκαν γρήγορα καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως οι φωτιές έφτασε μόλις 500 μέτρα μακρυά από τα σπίτια. Σε επιφυλακή και έτοιμα για εκκένωση βρίσκονται και τα χωριά Άγιος Ανδόνικος, Άγιος Ιάκωβος, Μάντρες, Ακανθού και Λευκόνοικο.

Οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στον κατεχόμενο Δαυλό ενώ ο τουρκοκυπριακός σύνδεσμος ξενοδόχων ανακοίνωσε ότι εάν χρειαστεί θα φιλοξενήσουν κατοίκους της περιοχής σε καταλύματα που έχουν μέλη τους.

Στην κατάσβεση βοηθάει και το Ισραήλ

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία επικοινώνησε χθες με το Ισραήλ και ζήτησε συνδρομή πτητικών μέσων εάν αυτό χρειαστεί για την κατάσβεση της φωτιάς στα κατεχόμενα. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ενήργησε όπως θα έπραττε και για μια φωτιά στις ελεύθερες περιοχές».
Εκτός των δύο ελικοπτέρων των Ηνωμένων Εθνών, επιχειρούσαν μέχρι αργά το απόγευμα, δύο ελικόπτερα από την Τουρκία, καθώς και δύο αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία από την πρώτη στιγμή δήλωσε έτοιμη να συνδράμει στις προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς. Να σημειωθεί ότι και η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι σε επιφυλακή, και όπως αναφέρουν πληροφορίες τις ιστοσελίδας μας, τρία πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό είναι έτοιμο εφόσον τους ζητηθεί να συνδράμουν.

Πολύ μεγάλο το μέτωπο

Δυστυχώς το μέτωπο έχει επεκταθεί, ανέφερε ο κ. Ογούζ λέγοντας πως δεν γνωρίζουν ακριβώς την έκταση που έχει η πυρκαγιά.
Σύμφωνα με τον λεγόμενο «υπουργό γεωργίας» του ψευδοκράτους, Ντουρσούν Ογούζ πάνω από 10.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι τώρα. Κατά την διάρκεια της νύχτας η φωτιά επεκτάθηκε ανατολικά μέχρι τα χωριά Ακανθού και Λευκόνοικο. Τουρκικό drone παρακολουθεί από αέρος τα μέτωπα και δίδει πληροφορίες και φωτογραφίες στις «αρχές» του ψευδοκράτους.
Η πυρκαγιά, ανέφεραν χθες τα τουρκοκυπριακά Μέσα, μαίνεται σε δύσβατη περιοχή, ενώ ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο πυρόσβεσης.

ValueNews.gr

Το άρθρο Τεράστια πυρκαγιά στα Κατεχόμενα| Εκκενώθηκαν χωριά εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.