Ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο απέπλευσε σήμερα από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης έπειτα από συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Μόσχα σχετικά με τα δημητριακά που είναι αποκλεισμένα στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Μερικές ώρες μόνο μετά το τέλος της μακράς συνεδρίασης, το τουρκικό φορτηγό (Azov Concord), που περίμενε εδώ και μέρες, αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Πρόκειται «για το πρώτο ξένο πλοίο που αναχωρεί από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης», το οποίο έπεσε το Μάιο στα χέρια των Ρώσων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μια τετραμερής συνάντηση, με αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, θα πραγματοποιηθεί μέσα στις «προσεχείς εβδομάδες» στην Τουρκία για να οργανωθεί η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, διευκρίνισε η Άγκυρα.

Εξάλλου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης πως η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να συνεχίσουν να συζητούν σχετικά με τη δημιουργία ενός διαδρόμου ασφαλούς διέλευσης στη Μαύρη Θάλασσα για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Τη Δευτέρα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει πως «δύσκολες διαπραγματεύσεις» διεξάγονται για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών, απ’ όπου αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να εξαχθούν εκατομμύρια τόνοι δημητριακών.

Χωρίς να έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα συμφωνία, ο ΟΗΕ διαπραγματεύεται εδώ και εβδομάδες με τη Μόσχα, το Κίεβο και την Άγκυρα μια συμφωνία που θα επέτρεπε να βγουν με ασφάλεια τα δημητριακά από την Ουκρανία, καθώς και να επιστρέψουν στη διεθνή αγορά τα λιπάσματα που παράγονται από τη Ρωσία.

Μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μείωνε τις τιμές των τροφίμων και θα άμβλυνε την επισιτιστική κρίση στον κόσμο, η οποία επιδεινώνεται εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Το άρθρο Τουρκικό εμπορικό πλοίο απέπλευσε από την Μαριούπολη | Συνεννόηση με την Ρωσία εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.