Οσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαιώνει (ή προειδοποιεί) ότι δεν προτίθεται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές τόσο η εκλογολογία φουντώνει. Είναι ένα στοιχείο παράδοξο, το οποίο ωστόσο αποτελεί πλέον παράμετρο μιας πολυπαραγοντικής εξίσωσης που μόνο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μπορεί να λύσει. Και εκτιμάται ότι θα το κάνει στο διάστημα των επόμενων δύο-δυόμισι μηνών.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πρόσφατα και πάλι ότι θα «εξαντληθεί η τετραετία». Διατύπωσε όμως και για πρώτη φορά ένα «αλλά», το οποίο συνόψισε στον κίνδυνο «να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μια αφόρητη πολιτική τοξικότητα». Υπό αυτή την έννοια, εντάθηκε η εντύπωση ότι οι πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις τελούν πλέον υπό την αίρεση των συνθηκών και των γεγονότων.Βουλευτές της ΝΔ μιλούν αυτή την περίοδο με βεβαιότητα για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και διακινούν την «πληροφορία» ότι η προκήρυξή τους ετοιμάζεται για το τέλος του Αυγούστου, ώστε η παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου να σημάνει και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Η εισήγηση που εξετάζεται ωστόσο είναι να έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές ως το τέλος Αυγούστου και να διεξαχθούν στις αρχές του Οκτωβρίου. Υπό αυτή την έννοια έχει αξία η αναφορά συνομιλητή του Πρωθυπουργού: «Η απόφαση για τις εκλογές είναι ουσιαστικά αδύνατον να ληφθεί προτού περάσει το καλοκαίρι».Στην ουσία, με αυτόν τον τρόπο ακόμη καιαπό το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου οι διαβεβαιώσεις αναδιατυπώνονται, με επισημάνσεις όπως «μπαίνουμε στον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης και υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά». Προεξοφλείται πάντως ως στοιχείο της πολιτικής περιόδου ότι όσο και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξορκίζει την πολιτική τοξικότητα, η πολιτική αντιπαράθεση των προσεχών μηνών θα γίνεται εκ των πραγμάτων με προεκλογικούς όρους και με την ανάλογησφοδρότητα.Κατά τα όσα επισημαίνουν πολιτικά στελέχη της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, είναι ένα μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση αν υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι σε πραγματική θέση να υλοποιήσει έργο, εξαγγελίες και πόσω μάλλον μεταρρυθμίσεις ή αν το Μαξίμου θα «κυνηγάει με το τουφέκι» τους υπουργούς στις εκλογικές τους περιφέρειες για το προσεχές 12μηνο.

Προσεχώς αποφάσεις

Οσο αυτά αποτελούν πηγή προβληματισμού και όσο μοιάζει να είναι παγιωμένη και πολύ δύσκολα αναστρέψιμη η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι πλέον κοινή η πεποίθηση ότι το διάστημα των επόμενων εβδομάδων είναι κρίσιμο για τη λήψη της απόφασης υπέρ ή κατά μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.Υπό αυτούς τους όρους, το κρίσιμο στοιχείο είναι ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν την κρίση του Πρωθυπουργού προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Κατά πολλούς, οι παράγοντες αυτοί είναι αντικειμενικοί και η διαμόρφωσή τους ενδέχεται, αναλόγως των εξελίξεων, να υπερβεί ακόμη και τη μείζονα προτεραιότητα, την οποία επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν μιλά για πολιτική αξιοπιστία και θεσμική υπευθυνότητα. Επισημαίνεται εν ολίγοις από ορισμένους αναλυτές, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ενδέχεται στους προσεχείς μήνες να κριθεί ότι είναι επ’ ωφελεία της χώρας και όχι απλώς της κυβέρνησης.Την ίδια στιγμή, όμως, άλλοι παράγοντες επισημαίνουν και τους κινδύνους, δεδομένου ότι η εκλογική διαδικασία θα έχει στοιχεία περιπέτειας. Και αυτό επειδή η απλή αναλογική και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης σημαίνει μια πολιτική εκκρεμότητα για διάστημα δύο, δυόμισι, ίσως και τριών μηνών. Αυτό ωστόσο θα ισχύσει όποτε και αν στηθούν οι κάλπες και είναι ξεκάθαρο ότι είναι αδύνατη οποιαδήποτε πρόβλεψη και βεβαιότητα ως προς το ποιες συνθήκες θα επικρατούν την άνοιξη του 2023. Ποιες είναι οι παράμετροι βάσει των οποίων εκτιμάται ότι θα «ζυγιστούν», θα ληφθούν και θα δρομολογηθούν οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού; Είναι κατά βάση ένας συνδυασμός διεθνών εξελίξεων και εσωτερικών – εθνικών προκλήσεων.

Πηγή:tovima

Το άρθρο Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο και η απόφαση Μητσοτάκη εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.

EnglishΕλληνικά