Για να επιτευχθεί ο στόχος της διαφάνειας και της συγκρισιμότητας στα τιμολόγια ρεύματος των εταιρειών προμήθειας, το υπουργείο Ενέργειας καταθέτει σήμερα τροπολογία που θα θέτει πλαφόν στην αγορά για τα πάγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η διάταξη, αναφέρουν πληροφορίες, θα υποχρεώνει τις εταιρείες να επαναφέρουν το πάγιο που είχαν έως τις 4 Ιουλίου, απαγορεύοντας επί της ουσίας τη μετατροπή των παγίων, με τη λογική ότι δεν προκύπτει από πουθενά η αύξησή τους.Το θέμα προέκυψε όταν τη Δευτέρα οι προμηθευτές ανακοίνωσαν τις τιμές χρέωσης για τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας μεγάλες διαφοροποιήσεις στα πάγια, ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος ή την τιμή της κιλοβατώρας που έθεσαν.

Για παράδειγμα, πάροχος ενέργειας ανακοίνωσε κλιμακωτό μηνιαίο πάγιο που ξεκινά από 9,9 ευρώ για χαμηλές καταναλώσεις και φτάνει έως τα 29,9 ευρώ για πολύ υψηλές καταναλώσεις. Έτσι όμως ο καταναλωτής δεν μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων ποια θα είναι η τελική τιμή που θα πληρώσει.Συνεπώς, το αποτέλεσμα ήταν και πάλι η σύγκριση να μην είναι εύκολη υπόθεση για τον καταναλωτή, καθώς παρότι καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, εκτός από την τιμή της κιλοβατώρας, τόσο τα πάγια όσο και πρόσθετοι εμπορικοί όροι κάνουν σύνθετη τη σύγκριση.

Η… αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής

Εκτός από τα «αλμυρά» ή μπερδεμένα πάγια, η τροπολογία θα «κουρεύει» και το εφεύρημα της… αρνητικής ρήτρας αναπροσαρμογής στο οποίο προχώρησαν ορισμένοι πάροχοι για να καλύψουν το ρίσκο της τελικής χονδρικής τιμής. Ειδικότερα, υπήρξαν πάροχοι που ανακοίνωσαν μια αρκετά… τσιμπημένη βασική χρέωση, προκειμένου να περιορίσουν το ρίσκο να αυξηθεί η τιμή χονδρικής τον Αύγουστο περισσότερο από όσο υπολογίζουν με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές, προσφέροντας εκ των υστέρων όμως μια σημαντική έκπτωση στους καταναλωτές, εάν η τιμή χονδρικής του Αυγούστου διαμορφωθεί κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο.

Σήμερα, επίσης, όλοι οι πάροχοι καλούνται, με βάση επιστολή που παρέλαβαν από τη ΡΑΕ, να της στείλουν στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν για τον Αύγουστο είναι κοστοστρεφή.Στην επιστολή της, η Αρχή καλεί τους προμηθευτές να τεκμηριώσουν με αναλυτικά στοιχεία την κοστοστρέφεια των τιμολογίων τους, καλώντας τους να εξηγήσουν πώς εξηγείται η παρουσίαση τιμολογίων με διαφορετικά πάγια έναντι όσων είχαν έως σήμερα, αλλά και διαφορετικών παγίων ανά τιμολόγιο. Στόχος της παρέμβασης είναι να πετύχει ο στόχος ο καταναλωτής να έχει μπροστά του μια ξεκάθαρη τιμή για να μπορεί να συγκρίνει

Το άρθρο Τροπολογία στη Βουλή για επιβολή πλαφόν στα πάγια του ρεύματος εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.