Η Τουρκία «δεν ζητά ποτέ άδεια» από οποιονδήποτε πριν εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία, προειδοποίησε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Μπορεί να ανταλλάσσουμε ιδέες, αλλά δεν έχουμε ζητήσει ποτέ και δεν θα ζητήσουμε ποτέ άδεια για τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας», είπε «Μπορεί να συμβεί, ξαφνικά, μια νύκτα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο TRT Haber .

Κατά την διάρκεια της τριμερούς συνάντηση κορυφής με τον Ιράν και την Ρωσία στην Τρίτη στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί από τον Μάιο με τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία, δήλωσε ότι υπολογίζει «στην υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Ομως οι δύο ομόλογοί του απηύθυναν σαφή προειδοποίηση κατά οποιασδήποτε επιχείρησης στην βορειοανατολική Συρία, η οποία θα ήταν επικίνδυνη για την περιοχή.

Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία «διέκοψε» τις επιχειρήσεις της στην ανατολική Συρία τον Οκτώβριο 2019, «έπειτα από τις υποσχέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας».

Συμφωνία η οποία υπεγράφη υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον και της Μόσχας όριζε απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.

«Αλλά οι υποσχέσεις αυτές δεν τηρήθηκαν. Επιθέσεις κατά σύρων αντιφρονούντων και των στρατιωτών μας έχουν αυξηθεί», είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Τι θα έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην θέση μας; Τι θα έκανε η Ρωσία; Τι λέει για να δικαιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία; Οτι υπήρχε απειλή εναντίον της».

«Καταγγείλαμε την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από την αρχή. Αλλά υπάρχουν επιθέσεις εναντίον μας από την ζώνη αυτή» της βορειοανατολικής Συρίας, επέμεινε ο Τσαβούσογλου.

Από το 2016, η Τουρκία έχει εξαπολύσει τρεις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιθέσεις στην Συρία, στα νότια σύνορά της, εναντίον κουρδικών ενόπλων οργανώσεων και μία επίθεση στις αρχές του 2020 κατά του συριακού καθεστώτος.

Τμήμα της βόρειας Συρίας ελέγχεται από τις δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδική ένοπλη οργάνωση που η Αγκυρα θεωρεί ότι αποτελεί πτέρυγα του PKK.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Το άρθρο Τσαβούσογλου | Δεν θα ζητήσουμε άδεια για να επέμβουμε στη Συρία εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.