Δημοσιογράφος στην Υεμένη σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του εξερράγη ενώ οδηγούσε στο νότιο λιμάνι του Άντεν.

Άγνωστοι “τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητο του δημοσιογράφου Σαμπέρ αλ Χαϊντάρι ο οποίος εργαζόταν για διάφορα ξένα μέσα”, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος αρμόδιος για την ασφάλεια που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο μηχανισμός εξερράγη την ώρα που ο δημοσιογράφος επέστρεφε στο σπίτι του στο κέντρο του Άντεν αργά το απόγευμα χθες Τετάρτη. Σκοτώθηκε επί τόπου, ενώ άλλοι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο υπουργός Πληροφοριών Moammar Al-Eryani είπε σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter ότι ο δημοσιογράφος είχε εγκαταλείψει την πρωτεύουσα, Σαναά, το 2017 λόγω των αυξανόμενων περιορισμών από τους αντάρτες Χούτι που κατέχουν την πόλη.

Θυμίζει τη δολοφονία της Ράσα Αμπντάλα

Η επίθεση αυτή θυμίζει, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, τη δολοφονία τον Νοέμβριο του 2021 της δημοσιογράφου Ράσα Αμπντάλα η οποία σκοτώθηκε όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο του συζύγου της Μάχμουντ αλ Άτμι, επίσης δημοσιογράφου, που τραυματίστηκε στην επίθεση.

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) επιβεβαίωσαν τον θάνατο του Σαμπέρ αλ Χαϊντάρι, “αφού τοποθετήθηκαν στο αυτοκίνητό του εκρηκτικοί μηχανισμοί”.

Τι συμβαίνει στην Υεμένη

Η κυβέρνηση της Υεμένης μεταφέρθηκε στο Άντεν αφού το 2015 εκδιώχθηκε από την πρωτεύουσα Σανάα από τους σιίτες αντάρτες Χούθι.

Ο πόλεμος που ξεκίνησε στην Υεμένη το 2014 έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Έχει προκαλέσει εξάλλου μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως.

Στη σύγκρουση αντιπαρατίθενται ο κυβερνητικός στρατός, με τη στήριξη ενός υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτικού συνασπισμού, και οι σιίτες αντάρτες Χούθι. Ενεργές στη χώρα είναι διάφορες ένοπλες οργανώσεις, ανάμεσά τους και η αλ Κάιντα.

Στην Υεμένη τα ξένα μέσα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από ντόπιους ανταποκριτές, που είναι αντιμέτωποι με πολλές απειλές.

Σύμφωνα με τους RSF, οι δημοσιογράφοι πέφτουν συχνά θύματα απαγωγών από τους Χούθι, την αλ Κάιντα ή ακόμη και την κυβέρνηση. Επίσης γίνονται στόχος “επιθέσεων, δολοφονιών και απειλών για τη ζωή τους”, κυρίως από “πολιτοφυλακές”.

ValueNews.gr

Το άρθρο Υεμένη| Νεκρός δημοσιογράφος μετά από βόμβα στο αυτοκίνητο του εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.