Η υφυπουργός Ζωή Ράπτη, μαζί με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας, διαμορφώνει ένα διευρυμένο δίκτυο ψυχικής υγείας, το οποίο θα αποτυπωθεί και με τη μορφή ψηφιακού χάρτη.

Αφορμή μεταξύ άλλων υπήρξε το γεγονός ότι τη τελευταία διετία της πανδημίας σημειώθηκε σημαντική αύξηση της κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους, όπως επίσης και της παιδικής αυτοκτονικότητας.

Κάθε χρόνο 3,000 ψυχωσικά επεισόδια σε εφήβους

«Η σημαντικότερη παρέμβαση ξεκινά από τις δομές για τη διάγνωση των ψυχωσικών επεισοδίων σε εφήβους», σύμφωνα με την κυρία Ράπτη αφού εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται στην Ελλάδα 3.000 ψυχωσικά επεισόδια σε εφήβους.

Θα δημιουργηθούν αρχικά 10 Κέντρα πανελλαδικά: 2 στην Αθηνα, 1 στη Θεσσαλονικη, 1 στα Δωδεκάνησα, 1 στα Ιωάννινα, 1 στην Πελοπόννησο. Σκοπός τους είναι η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη παρέμβαση ώστε τα παιδιά με ψυχωσικά επεισόδια να έχουν καλύτερη πρόγνωση. Αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν από το 2023.

Η στελέχωση των κέντρων αυτών θα γίνει με ψυχολόγους, ψυχιάτρους και εξειδικευμένους νοσηλευτές. Το υπουργείο Υγείας «τρέχει» προκηρύξεις για την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών, μεταξύ των οποίων και 215 ειδικευόμενων σε ψυχικές παθήσεις.

 Κλίνες για παιδιά και εφήβους με ψυχικά νοσήματα

Επιπλέον, η υφυπουργός Υγείας συνεχίζει την προσπάθεια ανάπτυξης νέων κλινών ψυχικής φροντίδας για παιδιά.

Στο παραπάνω πλαίσιο πρόσφατα εγκαινίασε 15 κλίνες στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» ώστε να μην χρειάζεται οι έφηβοι με ψυχικά νοσήματα να νοσηλεύονται σε δομές ενηλίκων, όπως το Δρομοκαΐτειο και το Δαφνί, όπως συμβαίνει τώρα. 

Θα υπάρξει επίσης παρέμβαση στην ανάπτυξη υποδομών για την έγκαιρη η διάγνωση του αυτισμού, με παράλληλη δημιουργία Μητρώου Πασχόντων.

Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αυτής είναι πέραν της αρχικής διάγνωσης να προσφέρεται στα παιδιά και τις οικογένειες τους ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρακολούθησης και δημιουργικής απασχόλησης, διευκολύνοντας την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Μητρώο Ασθενών προβλέπεται και για τους πάσχοντες από άνοια, ώστε να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για αυτή την κατηγορία των ασθενών στην Ελλάδα – προς το παρόν η καταγραφή των ασθενών γίνεται από τις επιστημονικές εταιρείες – και συνεχεία θα δομηθεί πανελλαδικό δίκτυο φροντίδας και υποστήριξης των πασχόντων και των οικογενειών τους.

Κλινική για διατροφικές διαταραχες στο «Σισμανόγλειο»

Τέλος, στις 5 Ιουλίου το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των δράσων για την Ψυχική Υγεία εγκαινιάζει Κλινική για Διατροφικές Διαταραχές στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο. Η δομή θα αφορά εφήβους και ενήλικες, καθώς κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η νευρογενής ανορεξία και η βουλιμία αποτελούν από τις βαρύτερες ψυχικές παθήσεις με εμμένοντα χαρακτήρα.

Valuenews.gr

Το άρθρο Υπουργείο Υγείας| Δομές για τη διάγνωση ψυχωσικών επεισοδίων σε εφήβους εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.