Αμέτρητες είναι πλέον, οι φωτιές σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thestival, οι φλόγες, οι οποίες ξεπερνούν σε ύψος τα 20 μέτρα, κινούνται απειλητικά προς το χωριό. Οι κάτοικοι έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα μήνυμα εκκένωσης. Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας τους καλεί να κινηθούν προς το Σουφλί.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, που γύρισαν σε νοτιάδες. Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης σταμάτησαν να πετούν. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή συγκεντρώνονται στο συγκεκριμένο σημείο για να προστατεύσουν το χωριό από την πύρινη λαίλαπα.

Περί τις 22:00, το χωριό Δαδιά δεν απειλούταν πλέον αλλά η πυρκαγιά εκανε κηλιδωση βορειοανατολικά προς την εθνική οδό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκτιμούν ότι θα την αναχαιτίσουν, ενώ στα νοτιοδυτικά συνεχίζουν τα χωματουργικά και τις εγκαταστάσεις για να την ανακόψουν.

Δείτε βίντεο από τη φωτιά:

Δείτε βίντεο της μεγάλης φωτιάς που τραβήχτηκε από ελικόπτερο του στρατού:

Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου εξακολουθούν να υποδαυλίζουν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που στο πέρασμά της αφήνει σημαντικά λαβωμένο το Εθνικό Πάρκο.

Τρία ενεργά και επικίνδυνα μέτωπα

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 21:00 η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

Εκτροπή της κυκλοφορίας

Στην εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές, λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς παράλληλα με την εθνική οδό, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς. Για την κίνηση των οχημάτων χρησιμοποιείται το παλιό εθνικό οδικό δίκτυο.

Η έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές πραγματοποίησε στις 18:50 ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

141 δασικές πυρκαγιές κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το τελευταίο τριήμερο.

Το σύνολο των πυρκαγιών αυτών αντιμετωπίστηκαν με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και οι περισσότερες  τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο.

Πάρα ταύτα βρίσκονται σε εξέλιξη πυρκαγιές και τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Σουφλί Έβρου, η κύρια προσπάθεια των επιχειρήσεων αυτή την ώρα επικεντρώνεται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, ένα πολύτιμο και μοναδικής οικολογικής σημασίας δασικό οικοσύστημα.

Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε τις μεγάλες δυσχέρειες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και που έχουν να κάνουν με την πολύ πυκνή βλάστηση, την γεωμορφολογία του εδάφους, τις απότομες κλίσεις και το πιο σημαντικό, τις συνεχείς εναλλαγές κατεύθυνσης και έντασης του ανέμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που αναφέρουμε είναι ότι ενώ επιχειρούσαμε στο νοτιοδυτικό κομμάτι του ενεργού μετώπου, όπου είναι ο πυρήνας του Δάσους, μια απότομη αλλαγή φοράς του ανέμου πυροδότησε νέο μέτωπο στο  βόρειο τμήμα, πλησίον του χωριού Δαδιά. Αυτός είναι και ο λόγος που χθες βράδυ στις 23:50 ενεργοποιήθηκε το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων προς Γιαννούλη-Σουφλί.

Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες  με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου οι οποίες κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμότειχου και Αλεξανδρούπολης οι οποίοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες και διαπλατύνουν υφιστάμενες.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα. Επίσης συνδράμει  η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων και μηχανημάτων.

 Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί  σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν κάθε συνδρομή, ενώ συνδράμουν πολλοί εθελοντές πυροσβέστες με  υδροφόρα οχήματα

Ακόμη σε εξέλιξη βρίσκεται μια δασική πυρκαγιά στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η οποία έχει σαν σημείο έναρξης την  περιοχή Καστρί, και επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Από το 112, στις  23-07-2022 εκδόθηκαν τα εξής μηνυματα προληπτικής απομάκρυνσής των κατοίκων για την ασφάλειά τους:

Στις 11:25 χθες από Βατερά προς Πολιχνίτο, σήμερα στις 13:30 από Βρίσα προς Πολιχνίτο και στις 15:10 από Σταυρό προς Βατερά.

Η πολύ δύσκολη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται  μια πολύ δύσκολη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 15:36 στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 43 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 4 ελικοπτερα. Λόγω του ότι η πυρκαγιά αυτή βρίσκεται πλησίον κατοικημένων περιοχών ενεργοποιήθηκε στις 17:10 μήνυμα του 112 για αποφυγή των εξής περιοχών: Κρέστενα-Φρύξα-Μακρίσια-Σκιλλουντία Ηλείας.

Εχουν ήδη γίνει εισηγήσεις για προληπτικές απομακρύνσεις Κρέστενα Φρύξα Σκιλλουντία Γρύλο και Βρίνα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στην θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται αγροτοδασική πυρκαγιά που είχε σαν σημείο έναρξης την περιοχή Ακριτοχώρι Μεσσηνίας του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Επιχειρούν 115 Πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στις 15:32 στο δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης.  Επιχειρούν 75 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16:57 στην Σαγιάδα Θεσπρωτίας όπου και εκεί επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Σε μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στα Άνω Λιόσια Αττικής και στο Σοφικό Κορινθίας.

Και για αύριο σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, προβλέπονται πολύ δύσκολες συνθήκες με δείκτη επικινδυνότητας 4 στις περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.

Κυρίες και κύριοι,

Αντιμετωπίζουμε ενα ακραίο φαινόμενο που ακόμη και για εμάς είναι πρωτοφανές. Παλεύουμε με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων. Θα δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να μην κινδυνεύσει κανένας πολίτης και για να σώσουμε τις περιουσίες και το δασικό μας πλούτο.

Κάνουμε έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια  μπορεί να προκαλέσει έναρξη πυρκαγιάς.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη  θα υπάρχει νέα ενημέρωση.

Σας ευχαριστούμε»

Το άρθρο Φλέγεται όλη η Ελλάδα| Πάει το δάσος στην Δαδιά, τι λέει η Πυροσβεστική για Κρέστενα, Λέσβο, Γρεβενά, Μεσσηνία, Ηράκλειο, Σοφικό, Σαγιάδα κ.α. (vid) εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.

EnglishΕλληνικά