Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων αποτελεί το «μείζον» θέμα συζήτησης και προβληματισμού στο σύνολο των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα όσων σκέφτονται είτε να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους δημιουργώντας οικογένεια και έχουν ξεκινήσει το «σαφάρι» αναζήτησης κατοικίας, είτε για όσους έχει λήξει ή/λήγει το μισθωτήριο συμβόλαιο τους επόμενους μήνες και αναμένουν να ενημερωθούν για τις νέες «απαιτήσεις» του ιδιοκτήτη.

Η πρώτη κουβέντα των ενδιαφερομένων ενοικιαστών, είναι «ξέρουμε ότι οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα, τα διαθέσιμα ακίνητα είναι λιγοστά και η ζήτηση είναι μεγάλη, αλλά παρακαλώ πολύ ενημερώστε μας αν υπάρξει μια ευκαιρία».Εννοώντας, αν βρεθεί κάποιο ακίνητο με 2 υπνοδωμάτια, κατάλληλο για οικογένεια με μίσθωμα που να μην ξεπερνά τα 500 €/μήνα – 600 €/μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διαθέσιμες αγγελίες ακινήτων σε 16 περιοχές της Αθήνας με τη μεγαλύτερη ζήτηση από οικογένειες για ενοικίαση κατοικίας, η μέση ζητούμενη τιμή μίσθωσης κυμαίνεται στα 9,8 €/τ.μ. για διαμέρισμα 80 τ.μ. – 110 τ.μ. άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής μετά το 2000.Η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 8,15 €/τ.μ. και η μέση ανώτατη στα 11,4 €/τ.μ., δηλαδή, μια οικογένεια θα πρέπει να καταβάλει μόνο για το ενοίκιο από 815 €/μήνα έως και 1.140 €/μήνα αν πρόκειται για κατοικία 100 τ.μ.

Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, Περιστέρι και Πετρούπολη, το μέσο κόστος μίσθωσης κατοικίας 100 τ.μ. κυμαίνεται στα 730 €/μήνα και 750 €/μήνα αντίστοιχα.Στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως στους Αμπελόκηπους το μηνιαίο κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 7,4 €/τ.μ. έως 8,3 €/τ.μ., στο Παγκράτι από 9,2 €/τ.μ. έως 11,6 €/τ.μ. και στο Νέο Κόσμο από 7,2 €/τ.μ. έως 8,6 €/τ.μ.Στα Νότια Προάστια, το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται κυρίως σύμφωνα με την απόσταση από τη θάλασσα και τη θέα. Άλλο κόστος μίσθωσης έχει η Άνω Γλυφάδα και άλλο η Κάτω Γλυφάδα στο κέντρο ή/και πλησίον του Γκολφ. Το μέσο κόστος μίσθωσης στη Γλυφάδα διαμορφώνεται στα 13 €/τ.μ., ενώ στη Βούλα στα 11,5 €/τ.μ.Στη Νέα Σμύρνη το μέσο κόστος μίσθωσης ενός διαμερίσματος 100 τ.μ., άνω του 1ου ορόφου κατασκευής μετά το 2000 αγγίζει τα 945 €/μήνα, στο Παλαιό Φάληρο τα 1.095 €/μήνα και στη Καλλιθέα τα 850 €/μήνα.Στα Βόρεια Προάστια, το μέσο κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται στα 11,3 €/τ.μ. Συγκεκριμένα, στο Μαρούσι το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 9 €/τ.μ. έως 11,8 €/τ.μ., στο Χολαργό από 10 €/τ.μ. έως 14 €/τ.μ., στο Χαλάνδρι από 10 €/τ.μ. έως 13,6 €/τ.μ. και στη Κηφισιά από 10 €/τ.μ. έως 12 €/τ.μ.

Το άρθρο «Φωτιά» τα ενοίκια στην Αττική εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.