Σε επιφυλακή βρίσκεται η πυροσβεστική σήμερα Πέμπτη, καθώς οι καιρικές συνθήκες θέτουν σε πολύ υψηλός κίνδυνο πυρκαγιάς την Αττική και άλλες 4 περιφέρειες της χώρας.

Φωτιά συνεχίζει να καίει σε Δαδιά, Λέσβο και Γρεβενά, ενώ πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο Λασίθι, η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο από την πυροσβεστική. Ωστόσο, δεν υπάρχει εφησυχασμός, καθώς ο καύσωνας, σε συνδυασμό με ισχυρούς βοριάδες, αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας.

Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Βραχάσι Λασιθίου. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά τέθηκε σύντομα υπό μερικό έλεγχο. Επιχειρούν 35 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 7 οχήματα και συνδρομή από υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε ύφεση χωρίς να έχει οριοθετηθεί η φωτιά στη Λέσβο

Μάχη με αναζωπυρώσεις στη φωτιά στη Λαγκάδα, κοντά στο χωριό Βρίσα της Λέσβου έδωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μετά τη νέα αναζωπύρωση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ακόμα κι ενώ είχε σκοτεινιάσει, τα εναέρια δασοπυροσβεστικά μέσα συνέχιζαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού στα βουνά ανάμεσα στη Βρίσα και το Πολύχνιτο με στόχο να την περιορίζουν όσο ήταν δυνατόν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννη Αρτοποιό, έχει οριοθετηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της.

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στη Δαδιά

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου, στο δάσος Δαδιάς, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Ειδικότερα δήλωσε ότι η εικόνα από το νοτιο-νοτιοδυτικό μέτωπο είναι καλή, ενώ τα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς είναι οριοθετημένα από χθες. Υπάρχουν μόνο, όπως είπε, διάσπαρτες μικροεστίες που ονομάζονται «καντηλάκια» στην πυροσβεστική ορολογία, όπου εκεί επιχειρούν τα εναέρια μέσα, ενώ αμείωτη είναι και η προσπάθεια από το επίγεια μέσα για πιθανές αναζωπυρώσεις.

Στην πυρκαγιά στη Δαδιά επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα για εναέριο συντονισμό. Εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος.

Το πυροσβεστικό έργο συνεχίζουν να συνδράμουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, που έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη και 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 9 μηχανήματα έργου. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Valuenews.gr

Το άρθρο Φωτιές| Καίει για 8η μέρα στη Δαδιά – Πύρινα μέτωπα σε Λέσβο, Γρεβενά και Λασίθι εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.