«Η πρόταση Τσίπρα για την συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη, δεδομένου ότι η χώρα μας για πρώτη φορά έχει να διαχειριστεί μία τέτοια ιστορική πρόκληση για την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ «Στο Κόκκινο 105.5». «Η κυβέρνηση την απέρριψε γιατί έχει αλλεργία στην κοινωνική λογοδοσία και τη διαφάνεια», υπογράμμισε ο ίδιος και τόνισε ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το Ταμείο Ανάκαμψης σαν να ήταν το κομματικό της ταμείο».

«Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην διαχείριση των κονδυλίων και με όρους αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας», συνέχισε ο κ. Χαρίτσης. «Τα χρήματα που έπεσαν στην πραγματική οικονομία μέχρι σήμερα δεν ξεπερνούν το 1% των συνολικών διαθέσιμων πόρων, ενώ από τα 7,5 δισ. που έχει ήδη η χώρα μας η πραγματική δαπάνη δεν ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ. Εν μέσω δηλαδή μιας πρωτοφανούς κρίσης τα χρήματα αυτά αφήνονται να “λιμνάζουν” αντί να αξιοποιούνται», σημείωσε.

«Είναι ζήτημα πολιτικών επιλογών κάθε κράτους – μέλους πώς θα σχεδιάσει τις χρηματοδοτήσεις», τόνισε ο κ. Χαρίτσης και σχολίασε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το βλέπει ως ευκαιρία ενίσχυσης των ήδη ισχυρών, επιχειρώντας τον αποκλεισμό πάνω από το 85% των ελληνικών επιχειρήσεων. Αλλά και ως μηχανισμό υλοποίησης των πιο αντικοινωνικών αντι-μεταρρυθμίσεων, θέτοντας ως προαπαιτούμενα χωρίς να της ζητηθεί από την ΕΕ, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης».

Ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί την ίδια λογική αδιαφάνειας και εξαπάτησης των πολιτών και με την κρίση της ακρίβειας. Δεν καταργεί την ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά την ενσωματώνει στον κύριο λογαριασμό, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα έκρηξη τιμών για τους τελικούς καταναλωτές εφόσον έχει αποφασίσει στρατηγικά να μην παρέμβει στον μηχανισμό παραγωγής της κερδοσκοπίας».

Το άρθρο Χαρίτσης | Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το Ταμείο ανάκαμψης σαν κομματικό της ταμείο εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.

EnglishΕλληνικά