Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δεσμεύτηκε για το “ξεπάγωμα” των συντάξεων από τον Ιανουαρίου του 2013, παρά τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Ιδιαίτερα επισήμανε ότι την ίδια περίοδο θα αρχίσει και η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε:

«Με βάση την ήδη υφιστάμενη νομοθεσία θα ξεπαγώσουν γενικώς οι συντάξεις, μετά από 12 χρόνια», διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό παρά τις πιέσεις που δέχεται.

«Έχουν σταθμιστεί όλα και είναι εδώ και καιρό συμφωνημένα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επανέλαβε, ότι το ποσό της αύξησης στις συντάξεις θα προκύψει από την αύξηση του ΑΕΠ συν την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή και αυτό το ποσό θα διαιρείται δια δύο.

O υπουργός Εργασίας σημείωσε, ακόμη, ότι από τον Ιανουάριο του 2023 θα δρομολογηθούν και οι διαδικασίες για τον προσδιορισμό του νέου κατώτατου μισθού. Ο στόχος είναι να καταλήξει η διαδικασία την άνοιξη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, δηλαδή σε προμνημονιακά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί 6% αύξηση οριζόντια, που πρακτικά στην «τσέπη» θα την δουν όσοι δεν έχουν «προσωπική διαφορά», καθώς επίσης θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης.

Επίσης σημειώνεται ότι πιθανότατα θα υπάρξει και μια νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές της τάξης των 0,60 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιανουάριο του 2023.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Valuenews.gr

Το άρθρο Χατζηδάκης| «Ξεπάγωμα» συντάξεων και αύξηση κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο του 2023 εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.