Διπλό πλήγμα υπέστη η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Gazprom, αλλά και το αναπάντεχο ατύχημα στο Freeport LNG, βασικό συγκρότημα εξαγωγών φυσικού αερίου του Τέξας που είναι υπεύθυνο για μεγάλο μέρος του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που έρχεται από θαλάσσης στην Ευρώπη μέχρι στιγμής.Η στάση της Gazprom προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Βερολίνου, που αγνόησε τις δικαιολογίες της ρωσικής εταιρείας προμήθειας φυσικού αερίου. Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε χαρακτηριστικά την Τετάρτη ότι η Ρωσία παίζει πολιτικά παιχνίδια με τις παραδόσεις φυσικού αερίου, καθώς οι αποστολές μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream μειώθηκαν απότομα.«Έχω την εντύπωση ότι αυτό που συνέβη… είναι μια πολιτική απόφαση, και όχι μια τεχνικά δικαιολογημένη απόφαση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ.Η Gazprom ανακοίνωσε μείωση των ροών φυσικού αερίου από 167 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως μέσω του αγωγού Ρωσίας-Γερμανίας σε όχι περισσότερα από 67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από την Πέμπτη, επικαλούμενη την ανάγκη διακοπής της λειτουργίας δύο συμπιεστών. Είπε ότι τα απαραίτητα εξαρτήματα «έχουν “κολλήσει” λόγω κυρώσεων σε μια εγκατάσταση συντήρησης στον Καναδά».Αυτό προσθέτει στα προβλήματα φυσικού αερίου της ΕΕ μετά από την πυρκαγιά και την έκρηξη που σημειώθηκε στο Freeport LNG.«Είναι διπλό πλήγμα για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Politico ο Τομ Μάρζεκ-Μάνσερr, επικεφαλής ανάλυσης αερίου στο Independent Commodity Intelligence Services. «Ο συνδυασμός των δύο παραμέτρων, και η αβεβαιότητα που παρέχουν αμφότερες, σημαίνει ότι οι παραδόσεις το καλοκαίρι δεν θα είναι τόσο υψηλές όσο αρχικά αναμενόταν… κάτι που προφανώς έχει επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου το χειμώνα».Παρά αυτές τις μειώσεις στις παραδόσεις, η ΕΕ εξακολουθεί να υστερεί στην προσπάθειά της να περικόψει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Φον ντερ Λάιεν | Υπόσχεση μείωσης του ρωσικού αερίου

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να μειώσει το ρωσικό αέριο από τα 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) του περασμένου έτους σε περίπου 51 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, αλλά αυτή η δέσμευση είναι ήδη απρόσιτη.

Από την Τρίτη, οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη εισαγάγει 51 bcm μέσω αγωγού από τη Ρωσία, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel στις Βρυξέλλες, η οποία συγκεντρώνει εβδομαδιαία δεδομένα από ευρωπαϊκούς φορείς εκμετάλλευσης δικτύων φυσικού αερίου.

Ο Μπεν ΜακΓουίλιαμς, αναλυτής ερευνών στο Bruegel, είπε ότι ο απολογισμός δεν περιελάμβανε το θαλάσσιο ρωσικό LNG, το οποίο θα προσέθετε περίπου το 10% στο σύνολο.«Η επίτευξη συνολικής μείωσης ίσης με τα δύο τρίτα απαιτεί τον τερματισμό όλων των ρωσικών εισαγωγών αύριο» δήλωσε. Η Επιτροπή δεν απάντησε σε αίτημα του Politico για σχολιασμό σχετικά με το πώς θα επηρεαστούν τα σχέδιά της να βασιστεί σε περισσότερο αμερικανικό LNG αυτόν τον χειμώνα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν πάντως την Τετάρτη ένα πρωτόκολλο συμφωνίας για τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Κάιρο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρώπη επιδιώκει να βρει άλλες πηγές ανεφοδιασμού, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Πριν από την Αίγυπτο, η φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Πηγή :skai.gr

Το άρθρο Έκλεισε η στρόφιγγα της Gazprom | Δυσαρέσκεια του Βερολίνου εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.