Συμβουλευτική ενημέρωση από τον προσωπικό γιατρό, συνέστησε σε όσους έχουν αμφιβολία για την λήψη της 4ης δόσης, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στην δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, την Valuenews.gr και τον Ελλάδα FM, o κος Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι η σωστή χρήση της μάσκας σε χώρους που σημειώνεται συνωστισμός αποτρέπει σημαντικά την μετάδοση του κορωνοϊου, παρά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που εφάρμοσε η Κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου υποστήριξε ότι οι μεταλλάξεις όμικρον 4 και 5 είναι πολύ πιο μεταδοτικές και με μακράς διάρκειας συμπτώματα.

Ειδικότερα:

Ανησυχητική αύξηση των νοσηλειών λόγω covid

«Σίγουρα κάτι υπάρχει στην άκρη της θάλασσας, τώρα εάν είναι κύμα και το πόσο μεγάλο είναι πρόκειται να αποδειχθεί. Σε κάθε περίπτωση έχουμε μια αύξηση των μολύνσεων και της διασποράς και δεν έχουμε ακόμη δει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον αριθμών των νοσηλειών βαριά ασθενών ή στις απώλειες. Οι νοσηλείες το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί λίγο, όμως όχι ανησυχητικά».

Συνεχίστε να χρησιμοποιείται μάσκα σε περιπτώσεις συνωστισμού

«Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και κεραυνός εν αιθρία. Δεν είναι κάτι που είναι εκτός των προγνωστικών, διότι πρώτα από όλα και το έχουμε συναντήσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν από αυτό που βλέπουμε στην χώρα μας και επιπρόσθετα υπάρχει και μια μεγάλη παρεξήγηση όσον αφορά τα μέτρα. Δυστυχώς, και σε αυτό πρέπει όλοι όσοι ενημερώνουμε τους πολίτες να δούμε τι θα κάνουμε, καταργούμε το πρόστιμο για τις μάσκες, το οποίο έχει εξαλειφθεί ως καταργούμε την μάσκα. Ενώ πάντοτε λέγαμε και τονίζαμε ότι η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ως ιατρική σύσταση βεβαίως, σε συνθήκες συνωστισμού είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο.

Δηλαδή η χρησιμότητα της μάσκας στη μη μετάδοση της νόσου είναι αναμφισβήτητη. Και η χρησιμότητα παραδείγματος χάρη μέσα στα αεροπλάνα, μέσα στα αεροδρόμια, μέσα σε κλειστούς χώρους, σε συνθήκες συνωστισμού σε ανοιχτούς χώρους, είναι δεδομένα και πάντοτε χρήσιμα.

Η σύσταση δηλαδή υπήρξε πάντοτε, το πρόστιμο σταμάτησε. Τώρα βέβαια εμάς τους γιατρούς μας θλίβει ιδιαίτερα να χρειάζεται πρόστιμο για να ακούσει κανείς την συμβουλή μας, αλλά το έχουμε δει να συμβαίνει και με το κάπνισμα».

Οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο

«Πάντοτε οι μεγαλύτεροι, οι ευπαθείς και αυτοί που έχουνε συννοσηρότητες, δηλαδή κι άλλες νόσους, αυτοί ήταν και από την πρώτη στιγμή, αυτοί είναι και τώρα που θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο. Υπάρχουν βέβαια πάντοτε και εξαιρέσεις, τις οποίες συναντήσαμε κιόλας, που διαμορφώνουν τον κανόνα. Το πότε θα κορυφωθεί αυτή η έξαρση δεν το ξέρει κανένας, όπως επίσης δεν γνωρίζουμε αν θα κορυφωθεί σε μια πολύ υψηλή κορυφή ή σε μια πολύ χαμηλή. Το μόνο που ξέρουμε και μπορούμε να πούμε είναι ότι εάν ακολουθήσουμε τον δρόμο και των άλλων χωρών όπως είναι η Πορτογαλία, θα ήμαστε εντάξει, όπου έχουν και εκεί ένα κύμα το οποίο δεν είναι τόσο υψηλό σαν τα προηγούμενα, αλλά είχαν πολλές ημερήσιες απώλειες.

Πιο μεταδοτικές οι μεταλλάξεις όμικρον 5 και όμικρον4

«Στην χώρα μας αυτή την στιγμή τείνουν να κυριαρχήσουν η Ο4 και η Ο5, για την ώρα στο επίκεντρο είναι η Ο2. Όσον αφορά τις δύο πρώτες, έχουν μια καταγραφή γύρω στο 50%, και είναι πλέον θέμα χρόνου να κυριαρχήσουν πλήρως καθώς είναι πιο μεταδοτικές.

Εκείνο που έχω να πω είναι ότι ενδεχομένως τα συμπτώματα να είναι πιο έντονα, πολύ υψηλός πυρετός, πιο έντονα τα συναισθήματα της κόπωσης. Αυτό που έχω να συμβουλέψω είναι να χρησιμοποιούμε την μάσκα όπως την χρησιμοποιούσαμε το Πάσχα, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να εμβολιαστούν, όσοι έχουν αμφιβολίες για την τέταρτη δόση να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για να δουν εξατομικευμένα τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Και επειδή είναι παρόν ο ιός ας τα κάνουμε αυτά για να μπορέσουμε να ζήσουμε ομαλά μαζί του».

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την 4η δόση

«Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια σχετική ασάφεια, να την κάνουμε, πότε να την κάνουμε ; Η γνώμη μου είναι αρχικά να δεχθούν συμβουλή από τον προσωπικό ιατρό και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση».

Ακούστε αναλυτικά όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr

Το άρθρο <strong>Εξαδάκτυλος | Ρωτήστε τον γιατρό σας για την λήψη της 4<sup>ης</sup> δόσης – πιο μεταδοτική η όμικρον 4 και 5</strong> εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.