Της Κατερίνας Πάντα

Όσο πέφτουν τα ποσοστά δημοσκοπήσεων του Ερντογάν, τόσο περισσότερο φοβάμαι το απονενοημένο διάβημα έστω σε κάποιο ελληνικό νησί για εσωτερική κατανάλωση. Γιατί όντως ένας πιθανός πόλεμος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στον οποίο μπορεί να εξελιχθεί, θα είναι αυτοκτονία & των δύο. Είναι βλέπεις θέμα επιβίωσης για αυτόν κι όχι απλά εκλογικής νίκης, με τις προεδρικές εκλογές ακριβώς σ’ενα χρόνο από τώρα. Καθότι τον περιμένουν στην γωνία & το ξέρει.

Έπειτα έχουμε την μονίμως χαίνουσα Κυπριακή πληγή. Πάντα η Ελλάδα ήταν αποδέκτης των εσωτερικών Τουρκικών προβλημάτων. Και τώρα μιλάμε για πολύ μεγάλο οικονομικό πρόβλημα για όσους μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει για τις τσέπες του απλού λαού 72% επίσημος πληθωρισμός. Για ανεπίσημο δεν το συζητώ.

Ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να προβάλλει ότι είδους αναθεωρητισμούς μπορεί να φανταστεί.

Από την άλλη μια χώρα του μεγέθους της Τουρκίας αλλά και των φιλοδοξιών του ηγέτη της, επιζητά να μετατραπεί σε ναυτική υπερδύναμη ασφυκτιώντας στα στενά θαλάσσια σύνορα που της έχουν επιβληθεί με την συνθήκη της Λωζάνης αλλά & με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας όπως έχει θεσμικά πλέον αναγνωριστεί παγκοσμίως, ασχέτως αν η Τουρκία δεν το αναγνωρίζει. Τελευταίως αμφισβητεί και την ίδια την συνθήκη που οριοθέτησε το 1923 οριστικά την σύγχρονη Τουρκία.

Τα νησιά μας αποτελούν ανυπέρβλητο εμπόδιο στα σχέδια της που μόνο με πόλεμο μπορεί να αρθεί.

Ελπίζω και εύχομαι η στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας να μπορεί να επιδείξει μεγαλύτερη ετοιμότητα και σοβαρότητα από την πολιτική της διαχρονικά, που κάθε λίγο μας ξαπλώνει στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Η Κατερίνα Πάντα είναι οικονομολόγος

ValueNews.gr

Το άρθρο Θα τολμήσει ο στριμωγμένος Ερντογάν το απονενοημένο διάβημα; εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.