Εντονότερη θεωρούν την επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία από εκείνη της πανδημίας, οι επιχειρήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου τροφίμων και της βιομηχανίας τροφίμων.

Όπως προκύπτει από έρευνα του ΙΕΛΚΑ η επίδραση της πανδημίας ήταν μεν πολύ σημαντική, αλλά ποτέ δεν ξεπέρασε σε ένταση το 5 στα 10 κατά μέσο όρο, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία άμεσα κατέγραψε ένταση αρνητικών επιπτώσεων 6,28 στα 10, σχεδόν 50% πιο αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία.

Συνολικά τα αποτελέσματα των απόψεων των στελεχών απεικονίζουν ένα αρνητικό και ιδιαίτερα απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων και μία κατάσταση η οποία είναι δύσκολο να αναστραφεί άμεσα, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ.

Συγκεκριμένα το 56% των επιχειρήσεων αναμένει χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα ως προς την κερδοφορία της το 2022, ενώ μόλις 11% αναμένει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του δείγματος, είτε δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα, είτε δεν αναμένουν μεταβολή.

Ενέργεια, πρώτες ύλες, καύσιμα αυξάνουν τις τιμές

Όσον αφορά στους παράγοντες που επηρεάζουν αυξητικά τις τιμές το 2022, σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου το κόστος ενέργειας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας με το 100% των ερωτώμενων να αναγνωρίζουν αυτό το κόστος ότι επηρεάζει πολύ (15%) ή πάρα πολύ (85%) αυξητικά τις τιμές.

Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι και οι διεθνείς τιμές πρώτων υλών όπως εκτιμά το 98% των ερωτηθέντων (71% πάρα πολύ και 27% πολύ) όπως και τα κόστη μεταφορών που σχετίζονται με τα καύσιμα, σύμφωνα με το 97% (61% πάρα πολύ και 36% πολύ).

Για το σύνολο των ερωτηθέντων ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδρά αυξητικά στις τιμές των προϊόντων, 12% λίγο, 41% πολύ και 47% πάρα πολύ.

9 στις 10 επιχειρήσεων δηλώνουν πως έχουν απορροφήσει μέρος των ανατιμήσεων

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου τροφίμων και της βιομηχανίας τροφίμων δηλώνει πως έχει απορροφήσει μέρος – μεσοσταθμικά το 25%- των ανατιμήσεων.

Συγκεκριμένα 9 στις 10 επιχειρήσεις έχει απορροφήσει έστω ένα μέρος από τις ανατιμήσεις που έχουν λάβει από τους προμηθευτές τους και δεν τις έχουν μεταφέρει στους πελάτες τους.

Βέβαια, όπως επισημαίνεται στην ίδια έρευνα, το κατά πόσο αυτό μπορεί να συνεχιστεί αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, καθώς όσο δεν εμφανίζεται αποκλιμάκωση των τιμών, η απορρόφηση των ανατιμήσεων θα αποτελεί μη βιώσιμη λύση για τις εταιρείες.

ValueNews.gr

Το άρθρο ΙΕΛΚΑ | Μεγαλύτερες οι επιπτώσεις του πολέμου από της πανδημίας εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.