Η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν «μοναχική» υπό την έννοια πως δεν αποτέλεσε προϊόν σειράς συσκέψεων. Ο κ. Μητσοτάκης την επεξεργάστηκε το τελευταίο δεκαήμερο και οι επιτελείς του την έμαθαν κυριολεκτικά στο «παρά ένα»: Οι πλέον στενοί του συνεργάτες την Τρίτη το απόγευμα, όταν τους έστειλε την ομιλία που επρόκειτο να απευθύνει την επόμενη ημέρα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Και η διευρυμένη σύνθεση του «πρωινού καφέ» την Τετάρτη το πρωί, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου με κατεύθυνση την Ολομέλεια.

Ο πρωθυπουργός ουδέποτε «ταυτίστηκε» με την προοπτική της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. «Ηταν πάντα σαφές πως μέσα του είχε ισχυρές επιφυλάξεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι λόγοι για τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης έβαλε τώρα «τελεία και παύλα» στα εκλογικά σενάρια είχαν πρωτίστως σχέση με την πορεία της χώρας. Τον βασικότερο τον ανέλυσε στη συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή τα τρία χρόνια από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. στον ΣΚΑΪ: Ο πρωθυπουργός τόνισε πως με δεδομένη την «απρόβλεπτη» συμπεριφορά της Τουρκίας, θα ήταν παρακινδυνευμένες οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, καθώς για μερικές εβδομάδες στο «τιμόνι» της χώρας θα έπρεπε αναγκαστικά να βρεθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Επίσης, αποτελεί πάγια αντίληψή του ότι η πολιτική ζωή πρέπει να αρχίσει να κινείται με πρόταγμα τον σεβασμό στους θεσμούς, περιλαμβανομένης της τήρησης του εκλογικού κύκλου.Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης έλαβε υπόψη του:• Πρώτον, το γεγονός ότι μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που κινούνται στον χώρο του κέντρου εμφανιζόταν να μην επιθυμεί την «αναταραχή» των διπλών εκλογών –αρχικά με απλή αναλογική και εν συνεχεία με τον εκλογικό νόμο της Ν.Δ.– εν μέσω των ισχυρών αναταράξεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης.

∆εύτερον, το ενδεχόμενο να χρειαστεί, λόγω της ενεργειακής κρίσης, να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις τους επόμενους μήνες. Οπως λέγεται, τώρα η κυβέρνηση διαθέτει 157 βουλευτές. Μετά τις εκλογές η Ν.Δ. το πιθανότερο είναι είτε να διαθέτει οριακή αυτοδυναμία 152-153 εδρών ή να αποτελεί τον κορμό σε κυβέρνηση συνεργασίας και άρα η ισχύς της ενδεχομένως θα είναι μικρότερη, παρά την ανανέωση της λαϊκής εντολής.• Τρίτον, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παρότι ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει την πίεση που ασκούν η κατακόρυφη αύξηση των τιμών της ενέργειας και ο πληθωρισμός, εκτιμά πως μεγάλο μέρος της θα «απορροφηθεί» με μέτρα στήριξης από πόρους από άλλες συνιστώσες της οικονομίας. Πέραν του τουρισμού, όπως λέγεται, «νέο χρήμα» θα προέλθει το αμέσως επόμενο διάστημα από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους, καθώς και για τις αυξήσεις στις συντάξεις.• Τέταρτον, παρότι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, δεν μπορεί να αποκλειστεί η διαμόρφωση, τους επόμενους μήνες, μιας συνολικής ευρωπαϊκής λύσης για την αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας. Η προοπτική ενός δύσκολου χειμώνα είναι κοινή για Βορρά και Νότο και το γεγονός ίσως αποτελέσει καταλύτη για τη λήψη γενναίων αποφάσεων.• Πέµπτον, από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει πως η κυβέρνηση έχει ισχυρές αντοχές και θα διατηρηθεί στη «θέση του οδηγού» μέχρι τον Μάιο: Προηγείται σαφώς στην ικανότητα διαχείρισης κρίσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει εκλογικό «ταβάνι» που δεν υπερβαίνει σε καμία των περιπτώσεων το 30%, ενώ την ευνοεί το γεγονός ότι οι πολίτες εμφανίζονται να μην ευνοούν τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας.

Το άρθρο Οριστικό όχι Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.