Τη διαφωνία της Ελλάδας με την πρόταση της Κομισιόν για «ψαλίδι» 15% στο φυσικό αέριο εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

«Η πρόταση δεν έχει συζητηθεί με τα κράτη – μέλη (…) Το 15% που λένε για την Ελλάδα, και για την Ιταλία και άλλες χώρες, σημαίνει 24% – 25% μείωση φυσικού αερίου» δήλωσε ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα παραμένει αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια υποχρεωτική μείωση κατά 15% στο φυσικό αέριο για όλα τα κράτη-μέλη, διαβεβαιώνοντας πως υπάρχει επάρκεια ακόμη και σε περίπτωση ολοκληρωτικής διακοπής.

Ωστόσο, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως η κυβέρνηση επαγρυπνεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Προχωρήσαμε ήδη σε παρεμβάσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου, διαφωνούμε με την οριζόντια και υποχρεωτική μείωση κατά 15% για όλα τα κράτη μέλη χωρίς να εξετάζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες χωρίς αυτό να έχει αποτέλεσμα στις βορειότερες χώρες» είπε ο υπουργός Ενέργειας.

«Η Ελλάδα έχει προνοήσει, η Ευρώπη έχει καθυστερήσει, είναι άδικο».Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και ότι Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία και Βέλγιο έχουν επίσης προβληματισμούς.«Η πρόταση δεν έχει συζητηθεί με τα κράτη – μέλη, διαφωνούμε με τον τρόπο που έχει μελετηθεί, και δεν αποδεικνύει ότι είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος βοήθειας στις βορειότερες χώρες στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο» τόνισε.

Το άρθρο Σκρέκας | Γιατί διαφωνεί η Ελλάδα με τη μείωση 15% στο φυσικό αέριο εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.