Με το φόβο της ύφεσης να πλανάται πάνω από τη Γερμανία, το Eurogroup συνεδριάζει τη Δευτέρα για να εξετάσει μεταξύ άλλων τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Πρόκειται για την τελευταία συνεδρίαση για το καλοκαίρι η οποία έχει ιδιαίτερη αξία καθώς επίκειται, στις 21 Ιουλίου η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά και η αποκάλυψη του σχεδίου για τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης των ομολόγων του Νότου.

Επισήμως η Κομισιόν, που αναμένεται να δημοσιοποιήσει μέσα στις επόμενες μέρες τις επικαιροποιημένες, καλοκαιρινές της προβλέψεις, θα υπογραμμίσει τους κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία, κάνοντας λόγο για πολύ δύσκολες συνθήκες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με σαφή πτωτικά ρίσκα.

Όπως όμως έχει ήδη προαναγγείλει ο Ντέκλαν Κοστέλο μια παρατεταμένη περίοδος στασιμοπληθωρισμού δεν είναι το βασικό σενάριο για την Επιτροπή, καθώς αναμένεται μεν να διαρκέσουν οι πληθωριστικές πιέσεις εντός του 2023 αλλά ο δείκτης να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, με την Κομισιόν να μην εντοπίζει μέχρι τώρα, στοιχεία για ένα σπιράλ μισθών – τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Την ίδια βέβαια στιγμή, μεγάλοι οίκοι, όπως η Goldman Sachs προειδοποιούν πως η ευρωζώνη είναι στα όρια της ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο και αναμένουν τεχνική ύφεση στη Γερμανία και την Ιταλία λόγω της υψηλής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με το διεθνή οίκο να αυξάνει επίσης την πρόβλεψη του και για τον πληθωρισμό, αναμένοντας κορύφωση στο 10,3% τον Σεπτέμβριο και διαμόρφωση κατά μέσο όρο στο 8,4% και 5,1% το 2022 και το 2023, αντίστοιχα.

Στο ελληνικό στρατόπεδο οι εξελίξεις είναι πιο ενθαρρυντικές. Αν και η εικόνα θα ξεκαθαρίσει περισσότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν και θα ανακοινωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς εξελίχθηκε το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, υπάρχει αισιοδοξία ότι ο τουρισμός και οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αποδεικνύονται σε μεγάλο ανάχωμα που μπορεί να οδηγήσει το φετινό ρυθμό ανάπτυξης και πάνω από το 4%.Ισχυρή είναι παράλληλα και η στήριξη δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν δοθεί τόσο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας όσο και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στηρίζοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.

Βεβαίως πολλά κρίνονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ένα διάστημα που θα αποδειχθεί καθοριστικό και για τη στάση των ξένων οίκων απέναντι στη χώρα.

Κρίσιμοι σταθμοί είναι ο νέος προϋπολογισμός, το προσχέδιο του οποίου θα πρέπει να καταθέσει η κυβέρνηση στις αρχές Οκτωβρίου, με παρεμβάσεις που θα πείσουν τους ξένους πως η χώρα θα επανέλθει σε δημοσιονομική κανονικότητα με ποιοτικά δημοσιονομικά μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και την αξιόπιστη μείωση του δημοσίου χρέους μεσοπρόθεσμα.

Ο δεύτερος σταθμός αφορά στο να πετύχει η χώρα μια επιτυχημένη 1η έκθεση εποπτείας τον Νοέμβριο του 2022 και να λάβει την τελευταία δόση στο πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους από τους εταίρους της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο.

Το άρθρο Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Eurogroup | Η ύφεση σε πρώτο πλάνο εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.