Εθελοντής δασοπυροσβέστης έμεινε άδικα 11 μήνες στη φυλακή, καθώς κατηγορούνταν για εμπρησμό.

Συγκεκριμένα, ως μία από τις πιο άδικες αποφάσεις κρατικών αρχών για την προφυλάκιση επί πολλούς μήνες ενός αθώου ανθρώπου, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου Αθηνών την μεταχείριση του 44χρονου εθελοντή δασοπυροσβέστη και μέλος περιβαλλοντικών συλλόγων που είχε κατηγορηθεί πριν έναν χρόνο ως «εμπρηστής».

Δικαστικοί λειτουργοί ζητούν συγνώμη

Τελικά έπειτα από τόσους μήνες άδικης φυλάκισης εχθές αθωώθηκε παμψηφεί από το δικαστήριο, ύστερα κι από σχετική εισαγγελική πρόταση.

Με τους δικαστικούς λειτουργούς να ζητούν «συγνώμη» από τον κατηγορούμενο και να μιλούν για μία σημαντική υπόθεση «πλάνης». Κι όλα αυτά ενώ από την αρχή ο κατηγορούμενος δήλωνε διαρκώς ότι δεν προχώρησε σε καμιά έκνομη ενέργεια και μοναδικό μέλημα του ήταν να βοηθήσει πυρόπληκτους.

«Ο εντολέας μου εθελοντής δασοπυροσβέστης, κρίθηκε ομόφωνα αθώος και τελικά αποφυλακίστηκε, ενώ είχε παραμείνει άδικα προφυλακισμένος για 11 μήνες, για την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη το 2021», δήλωσε Στο Κόκκινο 105.5 και στον Γιώργο Τραπεζιώτη, ο δικηγόρος κ. Νίκος Λουκόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκόπουλο, «η προδικασία, υπάρχει για να μην βρεθεί κάποιος αθώος. Ωστόσο πολλές φορές υπάρχει μια κακή νοοτροπία με αποτέλεσμα να φεύγει η δικογραφία, δίχως περαιτέρω έρευνα. Κι όταν μπαίνει στην εξίσωση και η πίεση της κοινής γνώμης, αλλά και το κυβερνητικό αφήγημα που θέλει να δείξει πως υπάρχουν εμπρηστές, τότε τα πράγματα γίνονται με λάθος τρόπο.

Τελικά το πόρισμα ήταν κατηγορηματικό, έδειξε πως πυλώνας του ΑΔΜΗΕ ήταν η αιτία για το ξέσπασμα της πυρκαγιάς κι όχι εμπρησμός. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε λόγο για ακραία περίπτωση δικαστικής πλάνης. Από την πλευρά μας θα ζητήσουμε αποζημίωση για την παράνομη προφυλάκιση 11 μηνών του εντολέα μου.

Valuenews.gr

Το άρθρο Φιάσκο| Άδικα στη φυλακή για 11 μήνες εθελοντής πυροσβέστης που κατηγορήθηκε για εμπρησμό εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.