Τα τεράστια πλεονεκτήματα της χώρας μας που θα μπορούσαν αν αξιοποιηθούν να την καταστήσουν ισχυρή και σεβαστή διεθνώς.

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου

Έχει κυριαρχήσει δυστυχώς επί δεκαετίες η μοιρολατρική παράδοση ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με ελάχιστες οικονομικές δυνατότητες που η βαριά της βιομηχανία μπορεί να είναι μόνο ο τουρισμός. Ισχύει όμως ο μύθος της Ψωροκώσταινας ή καλλιεργείται βολικά από διαδοχικές  κυβερνήσεις επειδή δεν είχαν τη δυναμική να οδηγήσουν την Ελλάδα στη θέση που θα της άξιζε; Ας δούμε τα πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας από τη γεωγραφική της θέση, από τη φύση, από την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Α. Η Ελλάδα έχει έκταση 132.049 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι μεγαλύτερη αθροιστικά από την Αλβανία, το Κόσσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, το Ισραήλ, την Κύπρο και το Λίβανο. Όλες αυτές οι χώρες έχουν συνολική έκταση 116.750 τ.χλμ., δηλαδή μικρότερη από τα 132.049 της χώρας μας. Επιπλέον στην έκταση της Ελλάδας κανονικά θα έπρεπε  να προσθέτουμε και το θαλάσσιο μέρος των 250.000 τ.χλμ. του Αιγαίου. Γιατί ουσιαστικά το Αιγαίο δεν είναι απλώς μια κλειστή θάλασσα, είναι μια ελληνική λίμνη. Για τα δεδομένα λοιπόν των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου η Ελλάδα μόνο μικρή χώρα δεν είναι. Και βέβαια η γεωπολιτική σπουδαιότητα της ανεβαίνει κατακόρυφα επειδή βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Να προσθέσω εδώ κάτι που δυστυχώς διαφεύγει από πολλούς. Η Ελλάδα είναι 9η χώρα στον πλανήτη σε μήκος ακτογραμμής. Τα 15.147 χιλιόμετρα ακτογραμμής που διαθέτει ξεπερνούν τις ακτογραμμές χωρών όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Κίνα, η Ιταλία, η Ισπανία.

Β. Η Ελλάδα έχει ένα αδελφό κράτος που λέγεται Κύπρος. Αυτό το κράτος μπορεί να είναι μικροσκοπικό σε έκταση αλλά η γεωπολιτική σημασία του είναι τεράστια. Βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο της Μέσης Ανατολής, είναι η Πύλη που οδηγεί στην πιο κρίσιμη ζώνη του πλανήτη.

Γ. Η χώρα μας είναι η κεφαλή της παγκόσμιας Ορθοδοξίας. Δυστυχώς οι ηγεσίες μας δεν αξιοποίησαν ποτέ την ισχύ που θα συνεπαγόταν η συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων (που παραδοσιακά έχουν Έλληνες  Πατριάρχες).

Δ. Η Ελλάδα έχει μεγάλο ορυκτό πλούτο και άφθονα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις θάλασσες και τις στεριές της. Σύμφωνα με έκθεση της Ακαδημίας Αθηνών του 2018 το ελληνικό δημόσιο μπορεί να έχει όφελος ακόμη και ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων από τη μελλοντική αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Παρότι ελληνικές και ξένες μελέτες και παλιότερα  επιβεβαίωναν την ύπαρξη αυτών των κοιτασμάτων, οι ελληνικές κυβερνήσεις αδρανούσαν. Χρειάστηκε να φτάσουμε στην οικονομική κρίση των μνημονίων που μας στέρησε το 25% του ΑΕΠ μας για να αποφασίσουμε να αξιοποιήσουμε αυτό τον τεράστιο πλούτο. Χρειάστηκε να δούμε το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο να κάνουν την αρχή.  Αλλά και πάλι υπάρχουν παράγοντες μέσα και έξω από τη χώρα μας, ακόμη και σε ψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, που κωλυσιεργούν την προσπάθεια επικαλούμενοι τις πιο απίθανες δικαιολογίες.

Ε. Έχουμε σαν χώρα το λαμπρότερο ιστορικό παρελθόν και τα περισσότερα αρχαιολογικά μνημεία τόσο από την αρχαιοελληνική περίοδο όσο και από την βυζαντινή. Ποτέ δεν καταλάβαμε πόσο σημαντικό θα ήταν να μετατρέπαμε ολόκληρη τη χώρα μας σε ένα πάρκο πολιτισμού και να επιδιώκαμε ένα πολιτιστικό τουρισμό υψηλού επιπέδου σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα.

ΣΤ. Ακολουθώντας την πανάρχαιη παράδοση μας να βγάζουμε πλούτο από τη θάλασσα είμαστε εδώ και χρόνια η πρώτη χώρα στην παγκόσμια ναυτιλία. Οι Έλληνες εφοπλιστές κατέχουν το 59% του στόλου της Ενωμένης Ευρώπης και το 21% του παγκόσμιου στόλου! Βιομηχανικές χώρες-κολοσσοί όπως η Κίνα και η Γερμανία δεν το πιστεύουν ότι βλέπουν την πλάτη μας σ’ αυτό τον τομέα. Και όμως ούτε αυτή την πρωτιά έχουμε καταφέρει σαν χώρα να την εκμεταλλευθούμε όσο θα έπρεπε.

Ζ. Η ελληνική ομογένεια πλησιάζει σήμερα στα 6 εκατομμύρια και ευημερεί ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Βρετανία. Το μεγαλύτερο ατόπημα του νεοελληνικού κράτους διαχρονικά είναι ότι ουδέποτε κατάφερε να οργανώσει τον απόδημο Ελληνισμό και να τον κινητοποιήσει υπέρ των συμφερόντων του. Κάτι που πέτυχαν μικρότερες χώρες όπως το Ισραήλ και η Αρμενία με τις δικές τους ομογένειες και κάτι που συστηματικά καλλιεργεί η Τουρκία.

Τι φταίει και δεν έχουμε εκμεταλλευθεί όλα αυτά τα τεράστια κεφάλαια προς όφελος της χώρας μας είναι μια μεγάλη συζήτηση που θα πρέπει να μας απασχολήσει επιτέλους.

O Kωνσταντίνος Παπαδόπουλος είναι αρθρογράφος σε ημερήσιες εφημερίδες-περιοδικά και συγγραφέας.

ValueNews.gr

Το άρθρο H Ελλάδα ούτε μικρή χώρα είναι, ούτε μικρές δυνατότητες έχει! εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.