Το Eurogroup βάζει «στοπ» στα οριζόντια μέτρα στήριξης.  Από τη χθεσινή συνεδρίαση προκύπτει  πως «όποιος πρόλαβε, πρόλαβε» να κάνει μειώσεις φόρων στα καύσιμα. Και όσοι έκαναν, πρέπει να τα πάρουν πίσω και να τα αντιστρέψουν.

Στο ανακοινωθέν του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τονίζεται: «τα ευρείας βάσης δημοσιονομικά μέτρα, όπως οι γενικές μειώσεις των φόρων και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, είχαν ως στόχο να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, αλλά αυτά θα πρέπει να είναι προσωρινά και να προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο προς στόχευση των πιο ευάλωτων».

Αντί της επιδότησης της κατανάλωσης ρεύματος και ορυκτών καυσίμων μάλιστα, το Eurogroup τονίζει ότι τα κράτη «πρέπει να διατηρήσουν τα κίνητρα για την ενεργειακή μετάβαση».  Ενθαρρύνει έτσι εστιασμένες εισοδηματικές ενισχύσεις όπως αυτές που εφαρμόζει η χώρα μας (“επιταγές ακρίβειας”, power pass,  Fuel pass κλπ). «Τα εισοδηματικά μέτρα εισοδήματος είναι, καταρχήν, προτιμότερα» από τα επιδότηση της τιμής και της κατανάλωσης πανάκριβων καυσίμων, θεωρεί το Eurogroup. Και δίνει ραντεβού για συνολική (επαν-) εκτίμηση της κατάστασης «προς το τέλος του έτους».

Υπό το πρίσμα των τρεχουσών συνθηκών, το Eurogroup έθεσε χθες τρεις κανόνες για τα έκτακτα μέτρα κάθε χώρας στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα:

1. βάζει «φρένο» σε οριζόντια μέτρα στήριξης της κατανάλωσης (του τύπου της εποχής της πανδημίας και των lockdown), αλλά ενθαρρύνει μόνον μέτρα που εστιάζουν στην προστασία των πιο ευάλωτων.

2. κρίνει ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές σε όλες τις χώρες θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. Προειδοποιεί έτσι να μην ξεφύγουν δαπάνες και ελλείμματα, σύσταση που απευθύνεται στο μέγιστο βαθμό σε χώρες με πρόβλημα υπερχρέωσης όπως η Ελλάδα.

3. δίνει «σήμα» για δαπάνες με αναπτυξιακή κατεύθυνση, για τόνωση επενδύσεων και απασχόλησης που θα στηρίξουν απασχόληση και εισόδημα «με βιώσιμο τρόπο για την ενίσχυση της ανάκαμψης», διευκολύνοντας επίσης την προσπάθεια της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει σταθερότητα των τιμών χωρίς να προκαλεί πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις.

Τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να επικεντρωθούν στην άμβλυνση των περιορισμών από την πλευρά της προσφοράς που εμποδίζουν τις οικονομίες μας» τονίζεται χαρακτηριστικά. Δηλαδή αύξηση παραγωγής, εξοικονόμησης και αυτάρκειας Ενέργειας αφού, αν επιδοτείται συνεχώς μόνο η κατανάλωση, τότε δεν εξισορροπούνται ποτέ οι τιμές και οι επιδοτήσεις καταλήγουν στον στενά περιορισμένο κύκλο των παραγωγών Ενέργειας.

Το άρθρο Stop στα οριζόντια μέτρα στήριξης βάζει το Eurogroup εμφανίστηκε πρώτα στο ValueNews.gr.

EnglishΕλληνικά